Omet navegació

2. Organització institucional i coordinació entre les administracions públiques

El capítol II del títol II de la Llei fa menció als organismes creats per assolir els objectius que la fonamenten, i els separa en tres grans grups: els organismes d’igualtat —on hi ha l’Observatori per a la Igualtat i les unitats per a la igualtat—; els òrgans de coordinació i consultius —que són la Comissió per a la Igualtat de Gènere i el Consell de Participació de les Dones—, i la figura de la Defensora o el Defensor de la Igualtat de dones i homes.

L’Observatori per a la Igualtat i les unitats per a la igualtat s’han de crear a totes les conselleries i als consells insulars, i també als municipis de més de 20.000 habitants. El primer d’aquests, adscrit a l’Institut Balear de la Dona, adquireix les competències de cercar, analitzar i difondre informació periòdica i sistemàtica sobre l’evolució dels indicadors, desglossats per illes, d’igualtat de dones i homes que serveixin per fer propostes de noves polítiques adreçades a canviar i millorar la situació de les dones en els diversos àmbits. D’altra banda, les unitats per a la igualtat, que s’han d’instaurar o designar a cada conselleria, han de vetlar per executar el que disposen la Llei d’igualtat i el pla estratègic d’igualtat de dones i homes que aprovi el Govern de les Illes Balears. Cal destacar que aquests òrgans han d’estar composts per professionals formats en igualtat de gènere. Segons l’article 18 de la Llei:

  1. L’Observatori ha de disposar de dotació econòmica, mitjans tecnològics i personal especialitzat suficients per elaborar el sistema d’indicadors, tractar les dades i difondre-les.

  2. Les funcions, la composició i el funcionament, i també les diferents àrees d’intervenció, s’han de determinar en un reglament que es desenvoluparà durant el primer any d’aplicació de la Llei.

També es varen crear òrgans de coordinació i consultius, com ara el Consell per a la Igualtat de Gènere, encarregat de la coordinació interinstitucional de les administracions autonòmiques, insulars i locals. El Consell de Participació de les Dones, creat el 2008, ara queda legislat en l’article 21 de la Llei d’igualtat de dones i homes. La finalitat bàsica d’aquest Consell és la d’afavorir l’associacionisme i la participació de les dones en els termes que les puguin afectar.

Alhora, la Sindicatura de Greuges, en la manera i en les condicions que estableix la normativa reguladora, ha de vetlar especialment perquè les administracions públiques compleixin les previsions que estableix aquesta Llei. Per això, i amb aquesta finalitat, es pot nomenar una defensora o un defensor de la igualtat de dones i homes adjunta o adjunt a la Sindicatura de Greuges.

Finalment, la Llei fa una menció expressa a les entitats privades que es dediquin a prestar serveis en matèria d’igualtat de dones i homes, i estableix que és el Govern de les Illes Balears qui ha de fixar per via reglamentària els principis generals i les condicions mínimes bàsiques i comunes aplicables a les seves acreditacions com a entitats d’aquestes característiques, en tot cas, els criteris d’aquests fonaments s’han de basar en la qualitat i l’eficàcia del servei que s’ofereixi.