Omet navegació

a. Competències del Govern i de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears

Es troben dins l’article 13 de la Llei, d'entre la vintena de competències exposades en aquest punt, el Govern haurà de «mantenir estadístiques actualitzades» per disposar d'un coneixement de les diferències entre dones i homes; fer un seguiment de l'aplicació de la normativa o investigar i detectar situacions de discriminació per raó de sexe i adoptar mesures per eradicar-les. Aquestes tasques seran dutes a terme per conducte de l’Institut Balear de la Dona i les unitats administratives -una de les figures implantes a la Llei que es veuran a continuació-. La llista de competències és la següent:

a) Crear i adequar estructures, programes i procediments per integrar la perspectiva de gènere en la seva activitat administrativa.

b) Planificar i elaborar els principis generals d’actuació en matèria d’igualtat de dones i homes.

c) Dissenyar i executar mesures d’acció positiva i de programes i serveis l’àmbit territorial de les quals siguin les Illes Balears.

d) Avaluar les polítiques d’igualtat en l’àmbit de les Illes Balears i el grau de compliment d’aquesta llei.

e) Col·laborar amb les diferents administracions públiques en matèria d’igualtat de dones i homes.

f) Establir mesures de foment amb la finalitat de dotar els consells insulars, els ajuntaments i la resta d’entitats locals de recursos materials, econòmics i personals per desenvolupar programes i activitats adreçats a la consecució de la igualtat de dones i homes.

g) Planificar i dissenyar la metodologia per adequar les estadístiques al principi d’igualtat, i també adequar i mantenir estadístiques actualitzades que permetin tenir un coneixement de les diferències entre dones i homes en els diversos àmbits d’intervenció autonòmica.

h) Dur a terme estudis i investigacions sobre la situació de les dones i els homes l’àmbit territorial dels quals siguin les Illes Balears.

i) Dur a terme activitats de sensibilització sobre la situació de desigualtat de dones i homes, i sobre les mesures necessàries per promoure la igualtat, l’àmbit territorial de les quals siguin les Illes Balears.

j) Fer un seguiment de la normativa autonòmica i de la seva aplicació d’acord amb el principi d’igualtat entre dones i homes.

k) Facilitar assistència tècnica especialitzada en matèria d’igualtat als consells insulars, a les entitats locals i a les entitats públiques i privades que actuïn a les Illes Balears en matèria d’igualtat.

l) Establir mesures de foment per dotar les empreses i les organitzacions de recursos materials, econòmics i personals per desenvolupar plans, programes i activitats adreçats a la consecució de la igualtat de dones i homes.

m) Prestar serveis o establir programes de caràcter pluriinsular amb l’objectiu de garantir l’accés als drets de les dones que pateixen discriminació múltiple.

n) Establir relacions i canals de participació i col·laboració amb les federacions d’associacions, amb la iniciativa privada, amb associacions de l’àmbit de la comunitat autònoma i amb organismes i institucions de les Illes Balears, i també d’altres comunitats autònomes, de l’Estat i de l’àmbit internacional.

o) Establir els principis generals i les condicions mínimes bàsiques i comunes aplicables per acreditar entitats per prestar serveis en matèria d’igualtat de dones i homes.

p) Investigar i detectar situacions de discriminació per raó de sexe i adoptar mesures per eradicar-les.

q) Exercir la potestat sancionadora en el seu àmbit competencial.

r) Dur a terme qualsevol altra funció inclosa en aquesta llei o que li sigui encomanada en el seu àmbit de competència.