2.1 Titulars de la potestat reglamentària
La Constitució atribueix la potestat reglamentària al Govern de l'Estat:
Article 97
El Govern dirigeix la política interior i exterior, l'Administració civil i militar i la defensa de l'Estat. Exerceix la funció executiva i la potestat reglamentària d'acord amb la Constitució i les lleis.
L'establiment, en l'article 152.1 de la Constitució, d'un esquema bàsic d'organització institucional en els estatuts d'autonomia, en què apareix, d'una banda, l'Assemblea Legislativa, i de l'altra, un Consell de Govern "amb funcions executives i administratives", permet localitzar en aquest darrer òrgan la potestat reglamentària, seguint el paral·lelisme de l'organització estatal.
Article 152
- En els Estatuts aprovats pel procediment a què es refereix l'article anterior, l'organització institucional autonòmica es basarà en una Assemblea Legislativa elegida per sufragi universal d'acord amb un sistema de representació proporcional que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori; un Consell de Govern amb funcions executives i administratives, i un president, elegit per l'Assemblea d'entre els seus membres, i nomenat pel rei, a qui correspon la direcció del Consell de Govern, la suprema representació de la respectiva Comunitat.
Així, els estatuts d'autonomia reconeixen la potestat reglamentària al Consell de Govern.
D'aquesta manera, l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears indica, en l'article 57.1, que el Govern de les Illes Balears és l'òrgan col·legiat que exerceix funcions executives i administratives i dirigeix la política general, i en l'article 58.2 preveu que el Govern té la potestat reglamentària en les seves competències.
En aquest curs ens centrarem en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i no entrarem en l'estudi de la potestat reglamentària de l'Estat ni dels ens locals.
L'article 46 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, el Govern de les Illes Balears, es refereix als titulars de la potestat reglamentària, en els termes que exposarem a continuació.
Govern
En primer lloc, s'indica que correspon al Govern exercir la potestat reglamentària en les matèries que li són pròpies, mitjançant l'aprovació pel Consell de Govern de disposicions de caràcter general, en els termes que estableix l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.
Consellers
En segon lloc, els consellers poden dictar disposicions reglamentàries en les matèries pròpies dels seus departaments, en els casos següents:
- Si aquests reglaments tenen per objecte regular l'organització i el funcionament dels serveis de la conselleria.
-
Si ho autoritza una llei o un decret del Govern, i d'acord amb la legislació bàsica.
President de la comunitat autònoma
En tercer lloc, el president de la comunitat autònoma pot dictar reglaments en els casos següents:
- Creació i extinció de conselleries, inclosa la modificació de la denominació i de les competències que els corresponen i l'adscripció dels ens del sector públic instrumental.
- Determinació del règim de suplències dels consellers i de la secretaria del Consell de Govern.
- Determinació de l'estructura de la Presidència.
- Qualsevol altre cas que es prevegi en una norma amb rang de llei.
La potestat atribuïda directament per l'Estatut d'autonomia al Govern és una potestat reglamentària originària, ja que deriva del mateix Estatut d'autonomia i no és necessari que hi hagi una llei que li atorgui aquesta potestat.
Per contra, el president i els consellers només posseeixen potestat reglamentària derivada, que deriva d'una habilitació legal. L'Estatut d'autonomia no els atorga aquesta potestat, però tampoc no prohibeix que pugui atorgar-se per llei. En conseqüència, la Llei del Govern atribueix al president i als consellers potestat reglamentària en els supòsits que acabam d'estudiar.