Omet navegació

4. Actuació administrativa automatitzada

Estableix l’article 41 de la LRJSP que s’entén per actuació administrativa automatitzada qualsevol acte o actuació realitzada íntegrament a través de mitjans electrònics per una Administració pública en el marc d’un procediment administratiu i en la qual no hi hagi intervingut de manera directa un empleat públic.

En cas d’actuació administrativa automatitzada s’haurà d’establir prèviament l’òrgan o els òrgans competents, segons el cas, per a la definició de les especificacions, programació, manteniment, supervisió i control de qualitat i, si escau, auditoria del sistema d’informació i del codi font. Així mateix, s’indicarà l’òrgan que ha de ser considerat responsable a l’efecte d’impugnació.

La Llei no limita els supòsits possibles d’actuació automatitzada, per tant s’entenen tots aquells tràmits en els quals no intervé directament l’empleat públic. No existeix límit a l’automatització i pot afectar els actes relacionals o d’ordenació i instrucció del procediment o, fins i tot, a la seva resolució quan el que es tramita i resol en el procediment és una potestat reglada que admet substitució del judici de l’empleat públic.

L’article 41 s’ha de completar amb l’article 75 de la Llei 39/2015, que assenyala que les aplicacions i els sistemes d’informació utilitzats per a la instrucció dels procediments hauran de garantir el control dels temps i els terminis, la identificació dels òrgans responsables i la tramitació ordenada dels expedients, així com facilitar la simplificació i la publicitat dels procediments.