1. Principi de representació equilibrada
Les polítiques públiques per a la promoció de la igualtat de gènere es disposen entre els articles 4 i 11 del text normatiu. El conjunt d’aquest Títol fa referència a la presa de mesures que s’han d’implantar per integrar les polítiques de gènere a les administracions. S’hi exposa que les administracions públiques han d’incorporar la perspectiva de gènere en el disseny de les seves polítiques i han d’incloure aquesta perspectiva en els estudis i les estadístiques, amb la finalitat de fer visible el treball i la presència de les dones en la nostra societat. Per tant, les entitats públiques estan obligades per llei a la presa en consideració de les diferències entre dones i homes en un àmbit o una activitat per a l’anàlisi, la planificació, el disseny i l’execució de polítiques, tenint en compte la manera en què les diverses actuacions, situacions i necessitats que afecten les dones. Per això, aquesta representació equilibrada que defineix la Llei es reflecteix en els àmbits següents:
- En el nomenament de les persones titulars dels òrgans directius de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens que n’integren el sector públic instrumental.
- En tots els tribunals i òrgans de selecció de personal de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com a les comissions de valoració de mèrits per a la provisió de llocs de treball. En aquest punt s’inclou una excepció: «per raons fonamentades i objectives degudament motivades».
- En els consells insulars i les entitats locals de les Illes Balears, i també els organismes que hi estan vinculats o que en depenen, en l’exercici de les competències respectives.
A més d’assolir un dret, la Llei imposa un deure a l’Administració autonòmica, insular i local, i és el de promoure la presència de dones i homes en una proporció equilibrada en els òrgans de direcció i decisió que es trobin sota titularitat pública.
Seguint amb la innovadora concreció del concepte que fa la Llei balear d’igualtat, un dels que tradicionalment han estat designats per altres cossos normatius de manera excessivament general fou el prèviament anomenat principi de representació equilibrada. La Llei el defineix entenent que a efectes normatius, aquest fenomen esdevindrà sempre i quan la presència de dones i homes als llocs esmentats per l’Administració no superi en cap dels dos sexes el 60 % del conjunt de persones a què es refereix ni sigui inferior al 40 %.