Omet navegació

3. Vacances

L’article 8.2 i 8.3 del Reial decret llei 20/2012 va modificar l’article 50 de l’EBEP que ja no estableix els dies de vacances com un mínim, que les administracions públiques podien millorar lliurement, sinó que disposa que el personal funcionari i laboral tindrà dret a gaudir 22 dies hàbils de vacances retribuïdes durant cada any natural, si han prestat serveis durant tot l’any, o els dies que els corresponguin proporcionalment si el temps de prestació de serveis ha estat inferior. Per tant, estableix uns dies màxims amb caràcter de norma bàsica.

En el mateix sentit, l’article 10 del Decret llei 5/2012 (en la redacció donada per l’article 6 del Decret llei 10/2012), va recollir aquesta disposició bàsica (cal recordar que aquest article 10 s’ha derogat amb efectes de l’1 de gener de 2019, perquè resultava innecessari, atès que la normativa bàsica del TREBEP ja és aplicable directament i així s’eviten reiteracions).

Ara bé, posteriorment en el TREBEP es va introduir una disposició addicional catorzena, que faculta les administracions per establir fins a un màxim de 4 dies addicionals de vacances per antiguitat.

Per altra banda, el TREBEP va afegir un nou apartat 2 a l’article 50 que dona cobertura a una situació ja prevista en l’article 59 de la Llei orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i recollida per la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), tal com s’ha comentat en els permisos afectats:

Si el període de vacances coincideix amb les situacions de permís de maternitat, incapacitat temporal (IT), risc durant la lactància o risc durant la gestació, o no permet gaudir-les dins l’any natural, el període vacacional es podrà gaudir encara que s’hagi acabat l’any natural al qual corresponguin, sempre dins els 18 mesos a partir del final de l’any.

A nivell autonòmic les vacances es troben regulades en el Capítol IV del Títol I i en el Capítol II del Títol II del Decret 7/2020.

Finalment i pel que fa al gaudi de les vacances durant l’any 2020, l’article 13 del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 ha establert unes mesures relatives al gaudi de vacances del personal al Servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma.

3.1. Règim de vacances del personal funcionari

El Personal funcionari té dret a gaudir, durant cada any natural, d’unes vacances retribuïdes de vint-i-dos dies hàbils per cada any complet de servei actiu o bé dels dies que corresponen proporcionalment si el temps de servei durant l'any és menor. La quantitat s’arrodonirà a l'alça en el cas que la fracció resultant sigui més de 0’5 a favor de la persona sol·licitant. A aquest efecte no s’han de considerar dies hàbils els dissabtes, sens perjudici de les adaptacions que s’estableixen per als horaris especials.

a) Normativa:

Estatal:

  • Art. 50 del TREBEP.

Autonòmica:

  • Arts. 29 a 34 del Decret 7/2020.
  • Art. 13 del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 ha establert unes mesures relatives al gaudi de vacances del personal al Servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma

b) Durada:

  • La regla general és de 22 dies hàbils o els dies que corresponguin proporcionalment.
  • A més és té dret als dies addicionals de vacances anuals quan compleixi els períodes de prestació següents:
  • Un dia hàbil de vacances addicional a partir de quinze anys de servei.
  • Dos dies hàbils de vacances addicionals a partir de vint anys de servei.
  • Tres dies hàbils de vacances addicionals a partir de vint-i-cinc anys de servei.
  • Quatre dies hàbils de vacances addicionals a partir de trenta anys de servei.

  • Es té dret als dies addicionals de vacances a partir de l’any natural següent a la data en què es compleixin els períodes de serveis assenyalats.
  • A l’efecte de computar els anys de servei que donen dret als dies addicionals de vacances, s’han de tenir en compte tots els serveis prestats d’acord amb el que preveu la Llei 70/1978, de 26 de desembre, de reconeixement de serveis previs en l'Administració Pública o la norma que la substitueixi.

c) Forma de gaudi:

  • Regla general: s’han de gaudir en el període ordinari de vacances, que és de l'1 de juny al 30 de setembre.
  • Les vacances s’han de concedir atenent l’elecció del personal i les necessitats del servei.
  • Quan per necessitats del servei resulta obligat gaudir la totalitat de les vacances fora del període ordinari establert, la durada d’aquest ha de ser de 25 dies hàbils.
  • Quan es prevegi el tancament de les instal·lacions degut a la inactivitat estacional de determinats serveis públics, els períodes de gaudi de les vacances coincidiran amb la franja temporal de tancament.
  • Períodes ordinaris de vacances per a determinats col·lectius: Els secretaris o secretàries generals o els òrgans equivalents poden aprovar, després que l’òrgan directiu corresponent ho hagi proposat, si escau, i una vegada negociat en la Mesa Sectorial de Serveis Generals, altres períodes ordinaris de vacances per a determinats col·lectius, atesa la necessitat de garantir el manteniment del nivell de prestació de serveis indispensables o respondre a l’increment de les tasques que es puguin produir en el període esmentat. Els nous períodes de vacances s’han de trametre a la Junta de Personal.
  • Pel que fa al gaudi de les vacances durant l’any 2020, l’article 13 del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, disposa el següent:

Mesures relatives al gaudi de vacances del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma.
1. El règim de gaudi de vacances del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma, durant l'any 2020, es regeix per les previsions següent:
a) El període ordinari de vacances establert reglamentàriament, comprès entre l'1 de juny i el 30 de setembre, es pot circumscriure al període comprés entre l'1 de juliol i el 31 d'agost com a conseqüència de circumstàncies sobrevingudes per motiu de la crisi ocasionada per la COVID-19 que facin necessària la presència de personal en determinades unitats en els mesos de juny i setembre.
b) Quan per necessitats del servei resulti obligat gaudir la totalitat de les vacances fora del període ordinari establert, no s'aplica a la durada d'aquest l'increment de dies previst reglamentàriament.
c) Quan es prevegi el tancament de les instal·lacions a causa de la inactivitat estacional de determinats serveis públics, els períodes de gaudi de les vacances han de coincidir amb la franja temporal de tancament.

  • El començament i la finalització de les vacances ha de ser dins l’any natural, tret dels casos en què, per necessitats del servei, o per incapacitat temporal, s’ajornin.
  • Fora del període ordinari de gaudi es poden gaudir:
    • Fins a 5 dies hàbils sense haver-ne de justificar la necessitat, de manera condicionada a les necessitats del servei.
    • Els dies que superin els 5 dies primers, únicament de forma excepcional, a sol·licitud de la persona interessada i amb l'informe favorable del cap de la unitat.

d) Regles especials:

d.1) Modificació:

  • A sol·licitud raonada de la persona interessada, el secretari general o la secretària general, o l’òrgan equivalent pot modificar les vacances ja concedides, per causa de malaltia, incapacitat temporal o una altra causa que impedeixi o dificulti el gaudi de les vacances en els terminis inicialment concedits.
  • Per necessitats del servei, el secretari general o la secretària general, o l’òrgan equivalent pot modificar les vacances ja concedides, amb audiència prèvia de la persona afectada, mitjançant una resolució motivada que haurà de comunicar-se com a mínim 15 dies abans de l’inici del període de gaudi.

d.2) Substitució del període concedit:

Si un cop concedides o assenyalades les vacances, la persona funcionària inicia una baixa o es troba de permís per lactància acumulada, i ha de començar el període de gaudi, té dret a la substitució del període concedit per un altre període de vacances en data distinta encara que s'hagi acabat l'any natural al qual corresponguin.

d.3) Suspensió:

  • Si la baixa s’esdevé en període de vacances es deixarà en suspens el gaudi d'aquestes. Aquesta circumstància s’ha d’acreditar mitjançant la presentació del comunicat de baixa corresponent en el termini de quatre dies des que es produeix la baixa.
  • Si l’alta es produeix abans de la finalització d’aquest període de vacances, es continuarà gaudint d’aquest període.
  • Si les situacions de permís de maternitat, incapacitat temporal, risc durant la lactància o risc durant l’embaràs impedeixen iniciar el gaudi de les vacances dins de l’any natural al qual corresponen, o si una vegada iniciat el període de vacances sobrevé una de les situacions esmentades, s’ha de reconèixer a la persona treballadora un crèdit de dies de descans igual al temps en què hagi estat de baixa en el període de vacances. Aquest crèdit de dies es podrà fer efectiu un cop conclòs el calendari de vacances del personal i fins a divuit mesos desprès a elecció de la persona, sempre abans del gaudi de les vacances de l’any en curs, segons ho permetin les necessitats del servei.

d.4) Abonament de les vacances:

S’ha d’abonar la part corresponent al període treballat al personal que cessi durant l’any sense haver gaudit les vacances, i s’han de computar les fraccions de setmana per setmana completa i a partir de quinze dies per mes complet.

d.5) Criteris de prelació:

Les conselleries, respecte dels seus centres de treball o unitats funcionals, han de procurar que el personal que vulgui gaudir les vacances dins el període establert com a ordinari pugui gaudir-les per torns rotatius.

Ordre de prioritat (en cas de conflicte d'interessos):

  • Personal amb fills menors de catorze anys, sempre que es pretengui la coincidència amb el període de vacances escolars.
  • Personal amb fills majors de catorze anys, escolaritzats, sempre que també es pretengui la coincidència amb el període de vacances escolars d’escolarització obligatòria.
  • Qualsevol altra causa justificada que faciliti la conciliació de la vida laboral i familiar.
  • Personal que tengui reconeguda més antiguitat.
  • Persones treballadores que sol·licitin un únic període coincident amb vint-i-dos dies hàbils o trenta dies naturals, en ambdós casos consecutius (aquest darrer criteri aplicable només en el cas de personal laboral).

En cas de conflicte, l’òrgan competent ha de resoldre amb audiència prèvia del personal afectat. Per tal de fonamentar la resolució, l’òrgan superior o directiu al qual hi estigui adscrit, emetrà un informe sobre el conflicte de interessos que inclourà una proposta de resolució.

d.6) Vacances del personal amb teletreball:

  • Regla general: Els dies hàbils de vacances per any natural s’hauran de gaudir proporcionalment en els dies de prestació de serveis no presencials i la resta, en els dies de prestació de serveis presencial.
  • Excepcionalment es poden superar els límits de la regla general en els supòsits següents:
    • Per atendre un familiar de primer o de segon grau per malaltia molt greu o discapacitat.
    • Per ingrés hospitalari de llarga durada d’un familiar de primer o de segon grau o que requereix la necessitat d’una cura directa, contínua i permanent.
    • La persona interessada ha de sol·licitar ser exceptuada de la regla general almenys amb dos mesos d'antelació i ha d'aportar la documentació que consideri oportuna per acreditar els fets que s'al·leguin o la que li sigui requerida.

e) Tramitació:

Les vacances s'han de sol·licitar abans del dia primer de maig, han de concretar els períodes en què pretenen gaudir-les i indicar, si escau, les circumstàncies que hi concorren

f) Òrgan competent per resoldre:

La secretaria general de cada conselleria o l’òrgan competent del sector públic instrumental amb personal funcionari adscrit.

g) Termini màxim per resoldre: 1 mes

h) Efectes del silenci: Estimatori.

i) Notificació de la resolució:

De forma telemàtica a través del Portal de Serveis al Personal.

j) Justificació (documentació que cal aportar):

Per al supòsit de gaudi excepcional de més de 5 dies hàbils fora del període ordinari: Informe favorable del cap de la unitat.

En el moment de la revisió l’octubre de 2020 està regulat en la Llei 2/2020, de 15 d’octubre BOIB núm. 180 de 20 d’octubre de 2020 de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19).