Omet navegació

4. El rentat de mans i l’ús dels guants

  • Una pell sana ens protegeix del virus, el qual no la pot travessar, per tant no és possible la transmissió de la malaltia per via tòpica.

  • El rentat de mans s’ha de fer seguint una tècnica específica i durant un temps determinat: Des de la OMS es recomana dedicar entre 40 i 60 segons a tot el procediment. Així mateix, es recomana eixugar-se les mans després de rentar-les amb una tovalloleta de paper d'un sol ús. Seguir les indicacions de la informació gràfica assenyalada més abaix.

  • Ús dels guants: És millor no fer servir guants durant l'activitat diària habitual, atès que els guants no aporten una protecció addicional respecte a la higiene de mans amb sabó o productes amb base alcohòlica; a més, poden incrementar les possibilitats de transmissió de virus entre persones o pel contacte amb superfícies potencialment contaminades.

  • És fonamental per evitar contagis que s'estengui el rentat de mans amb aigua i sabó o productes amb base alcohòlica com els que recull l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris perquè els clients es netegin les mans a l'entrar i sortir de els establiments.

  • Els guants són tan susceptibles de contaminar-se com la pell, i treure-se'ls sense contaminar-les mans no és senzill i requereix d'una tècnica específica.

  • Només s'han d'usar quan hi ha una indicació expressa, com pot ser per a triar les fruites i verdures, i més després de finalitzar cal retirar-los immediatament.

  • Es recomana el rentat de mans abans i després d'utilitzar-los perquè el fet que es portin no impedeix que, de la mateixa manera que quan es tenen les mans nues, ens toquem la cara (per ajustar-se les ulleres o la mascareta o per apartar el pèl) i puguem infectar-nos.

  • La higiene de mans amb els guants posats és menys efectiva que cap a les mans nues, perquè en un guant poden quedar plecs on no accedeixi la solució hidroalcohòlica o el sabó, i a més es pot erosionar pels productes de neteja, deixant zones que poden convertir-se en potencials reservoris de microorganismes.

  • D'altra banda, els guants poden generar una falsa sensació de seguretat (l'ús d'aquest element de protecció implica una pèrdua de tacte i la contaminació passa desapercebuda, provocant que els usuaris no prenguin les degudes precaucions per evitar el contacte amb superfícies potencialment contaminades o que no es rentin bé les mans després.

  • Informació gràfica:

Veure bibliografia: Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud e Higiene (SEMPSPH). Recomendaciones sobre el uso de guantes y la toma de temperatura en la población general. 2020. Disponible en https://www.sempsph.com/es/noticias/recomendaciones-sobre-el-uso-de-guantes-y-la-toma-de-temperatura-en-la-poblacion-general.html?qh=YToxOntpOjA7czo3OiJndWFudGVzIjt9