Omet navegació

4.3.2. Consideració especial sobre la certificació de delegats de protecció de dades

L'AEPD, en col·laboració amb l'Entitat Nacional de Certificació (ENAC), ha posat en marxa un procés per certificar, de manera voluntària, delegats de protecció de dades, amb la finalitat d'oferir seguretat i fiabilitat tant als professionals de la privacitat com a les empreses i els ens que incorporen la figura del delegat en les seves organitzacions. Aquesta certificació serveix per acreditar la seva qualificació i capacitat professional.

En aquest sentit, tenint en compte les parts que hi intervenen i atenent amb caràcter general els requisits que s'han exposat anteriorment, ha quedat configurat de la manera següent:

  • L'organisme propietari de l'esquema de certificació és l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que rep suport i assessorament d'un comitè tècnic representat per les associacions sectorials els associats de les quals estan obligats a nomenar un delegat de protecció de dades, així com entitats que ja compten amb un certificat de professionals de la privacitat, a més de representants de les universitats.

  •  L'ENAC és l'encarregada que les entitats de certificació compleixin els requisits necessaris per acreditar-se com a tals.

  •  Les entitats de certificació són les que emeten el document oficial que certifica que el delegat de protecció de dades compleix els requisits exigits per l'Esquema de Certificació, disposa dels coneixements necessaris i està en disposició d'exercir les seves funcions com a tal.

El propòsit de l'esquema de certificació és establir les normes i el procediment que han de seguir les persones o els professionals que volen certificar-se com a delegats de protecció de dades. S'hi inclouen els prerequisits que ha de complir abans de presentar-se a l'examen i el temari que ha de conèixer per superar-lo. Si aprova l'examen, pot aconseguir el certificat.

En l'Esquema també s'inclou tota la informació, els requisits i els procediments exigits a les entitats de certificació per poder atorgar, suspendre o retirar certificats.