Omet navegació

1. Evolució històrica de les eines per dissenyar presentacions

 Els inicis

Expressar idees o contar històries és un fet inherent a la humanitat, ja que des dels seus inicis, amb les pintures rupestres, ja trobam que algú a les coves dibuixava històries relacionades amb la caça. Aquestes pintures són la manifestació artística més antiga coneguda.

Transcorreguts milers d'anys, els egipcis amb el seu sistema d'escriptura, els jeroglífics, escrivien i contaven històries damunt materials molts variats: obeliscs, pedres, piràmides, papirs, etc.

Un altre moment de la història és quan es va fer ús dels murals o quadres per contar fets èpics, per exemple de grans batalles guanyades, per així demostrar la seva superioritat i per dissuadir als potencials enemics. Els reis encarregaven a artistes de prestigi que pintassin pels seus palaus, murals o quadres de mides considerables.

Passant uns segles més endavant, al segle XV, hi ha un quadre del matemàtic franciscà Luca Pacioli (Nàpols) escrivint sobre amb una pissarra i demostrant un dels teoremes d'Euclides. L'ús de la pissarra ha continuat durant els segles i encara les tenim a les escoles. Però aquestes pissarres a les aules han deixat pas a les pissarres digitals.

pintures rupestres jeroglífic pissarra

 El retroprojector i els primers programes

Un gran pas en les presentacions en públic va ser l'ús del retroprojector, que mostrava la informació a través de les transparències. Aquí el ponent ja no necessitava escriure en una pissarra o en un full gegant, sinó que sobre una paret en blanc, tothom ja podia veure el que ja duia preparat escrit sobre un plàstic transparent.

En l'era digital, quan els treballadors ja tenien a la seva taula de treball un ordinador, un dels primers programes d'escriptori (devers l'any 1987) va ser el paquet ofimàtic de pagament anomenat Microsoft Office. Aquest paquet estava integrat per un grapat de programes destinats a fer les operacions bàsiques que es necessitaven: escriure documents (Word), fer càlculs (Excel), emmagatzemar dades (Acces) i fer presentacions (PowerPoint). Ha estat tan profund l'arrelament d'aquests programes que s'ha generalitzat el seu nom. Per exemple, la gent diu PowerPoint quan es parla de programes d'escriptori per fer presentacions.

retroprojector powerpoint

El programari lliure

Varen passar uns anys, i grups de gent repartits pel món estaven cansats del monopoli de les grans empreses, cosa que feia que tothom havia de passar pel tub i pagar llicències per cada ordinador que tenia el programari instal·lat. Això va ser el motiu principal que va fer que la «comunitat mundial» creàs programari lliure, de manera que tothom podia emprar els programes gratuïtament i sense restriccions. Un dels programes que va sorgir per fer presentacions (devers l'any 1999) va ser l'Impress, que formava part del paquet informàtic OpenOffice. Aquest nou paquet tenia els programes equivalents als de Microsoft: escriure documents (Writer), fer càlculs (Calc) i emmagatzemar dades (Base). LibreOffice (devers l'any 2009) va substituir OpenOffice, inicialment va començar sent-ne una còpia, però amb el temps va evolucionar separadament.

impress


El núvol 

En temps ja propers al nostre, el que està de moda és la paraula «núvol», que de manera molt general podríem dir que no està al nostre ordinador, sinó que està emmagatzemat «dins Internet» i que el tenim disponible en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu. Pel que fa als programes de presentacions al núvol, n'han anat sortint al mercat tant gratuïts com de pagament. Aquesta darrera evolució de programes per fer presentacions dona uns resultats espectaculars i cada una té unes característiques que s'han de considerar quan s'ha de seleccionar un d'ells. Un d'ells és Genially, que és el que tractarem en aquest curs.

núvol


 Genial·ly

Els que veniu d'emprar Microsoft PowerPoint i després LibreOffice Impress per fer presentacions preparau-vos a fer un gran salt: treballar amb un programa de presentacions que és al núvol, Genially.

A continuació teniu una presentació Genially, que vol mostrar un poc la història que hem comentat en aquest punt. Aquí començareu a veure què es pot fer amb aquesta eina.

presentació Genially

https://view.genial.ly/5d67bafa961a560fa9c95fbf/vertical-infographic-timeline-evolucio-de-les-presentacions

Si clicau sobre el botó situat a la part superior de la dreta ampliació podreu ampliar-ne la informació.