Omet navegació

TEMA 3. ELS PRINCIPIS DEL RÈGIM DISCIPLINARI

1. ELS PRINCIPIS SUBSTANTIUS DEL RÈGIM DISCIPLINARI

La regulació legal del règim disciplinari es sosté i s'integra per un conjunt de principis generals del dret, que la jurisprudència dedueix del text constitucional i, que amb algunes matisacions, són comuns en el dret administratiu sancionador i en el dret penal.

Precisament per aquest caràcter comú, l'art. 25.3 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic (LRJSP), disposa que els principis de la potestat sancionadora regulats en el Capítol III del Títol Preliminar són extensives a l’exercici per part de les administracions públiques de la seva potestat disciplinària respecte del personal al seu servei, sigui quina sigui la naturalesa jurídica de la relació d’ocupació.

Aquests principis substantius que informen l’aplicació del règim disciplinari es regulen en les disposicions següents:
a) En l’art. 94.2 de l’EBEP, que es limita a enumerar-los.
b) En els articles 134 a 136 de la Llei autonòmica de funció pública, que desplega i regula amb més detall les previsions de l’EBEP.
c) I en els articles 25 a 31 de la Llei 40/2015, que tenen caràcter bàsic i completen la regulació prevista en l’EBEP i en la llei autonòmica de funció pública.

2. EL PRINCIPI DE LEGALITAT

a) Concepte

Aquest principi està enunciat en l'art. 9.3 i en l'art. 25.1 CE, que disposa que ningú pot ser condemnat o sancionat per accions o omissions que en el moment de la seva comissió no constitueixin delicte, falta o infracció administrativa segons la legislació vigent.

En l’àmbit disciplinari, es recull en l’art. 25 de la LRJSP i e l’art. 131.1 de la LFPCAIB, que disposa que “el personal al servei de l’administració autonòmica únicament pot ser sancionat per les accions o omissions tipificades com a faltes disciplinàries per aquesta o una altra llei”.

Aquest principi implica segons el Tribunal Constitucional (sentències 61/90 i 99/87 i 195/2005), una doble garantia:

  • La primera d'ordre material i d’abast absolut, i es tradueix en la imperiosa exigència de predeterminació normativa de les conductes il·lícites (infraccions), i de les sancions corresponents. És a dir, s'exigeix una regulació normativa prèvia de les infraccions i de les sancions.
  • La segona d'ordre formal, que es refereix al rang de les normes, atès que l’expressió “legislació vigent” de l'art. 25, posada en relació amb l'art. 53.1 CE (que exigeix reserva de llei per a la regulació dels drets del Títol I), condueixen a la conclusió que ha de ser una norma amb rang de llei formal la que reguli aquestes conductes.

Per tant, la determinació normativa prèvia de les faltes i de les sancions (requisit d'ordre material i abast absolut) és imprescindible per exercir la potestat disciplinària. No n'hi ha prou amb l'incompliment d'un deure del funcionari perquè s’imposi una sanció si no existeix una tipificació prèvia de l'incompliment com a infracció administrativa.

b) Possibilitat de col·laboració reglamentària

Aquesta darrera garantia (la reserva formal de llei), que s'aplica de manera absoluta en el dret penal, no és absoluta sinó relativa i limitada en el dret administratiu sancionador, de manera que el reglament pot complementar la llei en relació amb la tipificació de les conductes infractores i les sancions corresponents.

Aquesta possibilitat de col·laboració reglamentària va ser ja admesa pel Tribunal Constitucional en les sentències 87/1985 i 2/1987, que disposen que la llei que defineixi el règim disciplinari ha de tenir una delimitació material de les conductes prou clara que les normes reglamentàries siguin simplement instruments d'execució que no introdueixin cap innovació en el règim jurídic en qüestió.

El que no és possible és admetre en aquest àmbit «regulacions reglamentàries independents i no clarament subordinades a la llei». No obstant això, s'admet la necessària col·laboració reglamentària per introduir especificacions o graduacions en el quadre de sancions que la llei estableix, però sense que es puguin introduir noves infraccions i sancions ni variar la naturalesa o límits de les ja existents.

En aquest sentit, la Sentència 3/1988, de 21 de gener, exigeix que en la norma legal quedin suficientment determinats els elements essencials de la conducta antijurídica i la naturalesa i els límits de les sancions a imposar.

Aquesta previsió està recollida actualment en els articles 131.2 de la LFPCAIB i 27.3 de la LRJSP, que admeten la col·laboració reglamentària per introduir especificacions o graduacions en el quadre d'infraccions i sancions establertes legalment que, sense constituir noves infraccions o sancions, ni alterar la naturalesa o els límits de les que la Llei preveu, contribueixin a identificar de manera més correcta les conductes o a determinar amb més precisió les sancions corresponents.

3. EL PRINCIPI DE TIPICITAT

a) Concepte

El principi de tipicitat té relació directa amb el principi de legalitat, i implica que les conductes il·lícites i les sancions han d’estar predeterminades normativament (sentències del Tribunal Constitucional 42/1987 i 3/1988).

També té una relació directa amb el principi de seguretat jurídica i obliga el legislador i el titular de la potestat reglamentària a regular aquestes infraccions de manera que el conjunt de les normes aplicables permeti predir, amb un grau de certesa suficient, el tipus i el grau de sanció que es pot imposar. Per això, no és possible definir les conductes il·lícites de forma excessivament àmplia o vaga o indefinida.

Aquest principi s’enuncia en l’art. 127 de la LRJSP, segons el qual només constitueixen infraccions administratives les vulneracions de l’ordenament jurídic previstes com a tals infraccions per una Llei.

L’apartat segon d’aquest article estableix que les infraccions administratives és classifiquen per la llei en lleus, greus i molt greus.

Finalment, l’apartat tercer indica que únicament per la comissió d’infraccions administratives es poden imposar sancions que, en tot cas, estan delimitades per la Llei.

D'aquest principi de tipicitat es deriven dos mandats:

  • El primer dirigit al legislador, que implica que les infraccions, les sancions i els criteris de graduació han d’estar predeterminats normativament.
  • I el segon dirigit a l'Administració, que l’obliga a no sancionar fets diferents dels previstos per la norma.

b) Mandat al legislador de predeterminar amb suficient certesa les infraccions, les sancions i la seva correlació

Com ha dit el Tribunal Constitucional en la Sentència 61/90, les exigències del principi de tipicitat no queden satisfetes amb la simple predeterminació normativa de les infraccions, les sancions i les correlacions entre elles, sinó que exigeix que els preceptes que les regulin permetin predir amb un grau de certesa suficient, si una conducta és constitutiva o no d'infracció i quina sanció comporta.

No obstant això, cal tenir en compte que ni en el dret sancionador general ni en el dret penal s’imposa una determinació normativa (legal) absolutament precisa de les conductes que poden ser sancionades, cosa que seria impossible fer en tots els casos, atesa la generalitat dels mandats normatius.

El que s’ha d’exigir a les normes sancionadores és, doncs, que duguin a terme una determinació acabada i suficient de les conductes sancionades de manera que quedin suficientment determinats els seus elements essencials. Per això es prohibeixen els conceptes imprecisos, indeterminats i omnicomprensius de totes les conductes imaginables.

Amb tot, la jurisprudència admet una major flexibilitat del principi de tipicitat en el marc del règim disciplinari dels funcionaris (sentència del Tribunal Constitucional 151/1997; i sentències del Tribunal Suprem de 14 de juny de 1983, 3 de juny de 1986, 29 de desembre de 1987 i 27 de desembre de 1991, entre moltes altres).

En conseqüència, les normes de dret disciplinari tipifiquen amb freqüència les infraccions utilitzant conceptes jurídics indeterminats («abandonament del servei», «notòria falta de rendiment que comporti inhibició», «abús d'autoritat», «greu desconsideració», etc.). El Tribunal Constitucional en les sentències 219/1989 i 151/1997, diu que aquestes pràctiques no vulneren l'exigència del principi de tipicitat sempre que la seva concreció sigui “raonablement factible en virtut de criteris lògics, tècnics o d'experiència i permeti preveure, amb suficient seguretat, la naturalesa i característiques essencials de les conductes constitutives de la infracció tipificada”.

Tampoc vulneren el principi de tipicitat aquelles redaccions que no contenen una descripció completa de la infracció, sinó que efectuen remissions a altres normes («incompliment de les normes sobre incompatibilitats», «la publicació de secrets oficials així declarats per llei», etc.). Per això, cal que la norma incompleta contingui el nucli essencial de la prohibició i efectuï una remissió expressa a una norma concreta.

Finalment, també es permeten les anomenades clàusules generals o de tancament. Per exemple, l’art. 139 de la LFPCAIB tipifica com a falta lleu «l’incompliment dels deures i les obligacions del personal funcionari, sempre que no hagi de ser qualificat com a falta molt greu o greu». En aquest cas la doctrina exigeix que aquestes clàusules es refereixin a l'incompliment de preceptes que expressament es refereixin a deures o prohibicions i que aquests deures siguin d'ineludible compliment. En aquest sentit seria il·legal tipificar “qualsevol incompliment de qualssevol de les obligacions o prohibicions contingudes en qualsevol norma”.

c) Mandat a l'Administració de no sancionar fets diferents dels previstos en la norma (prohibició de l'analogia i de la interpretació extensiva)

Aquesta exigència postula un interpretació restrictiva de les normes sancionadores, i inclou la interdicció d'analogia i d'interpretació extensiva de les normes sancionadores.

Aquesta doctrina ha estat recollida pel Tribunal Constitucional no només en l’àmbit del dret penal (SSTC 75/1984), sinó amb relació al dret administratiu sancionador, i particularment en l’àmbit disciplinari (STC 182/1990). La solució, en tot cas, ja era i és unànime en la jurisprudència del Tribunal Suprem.

L’art. 131.3 de la LFPCAIB i l’art. 27.4 LRJSP recullen aquest principi quan estableixen que les normes definidores de les infraccions i de les sancions no són susceptibles d’aplicació analògica.

4. IRRETROACTIVITAT DE LES NORMES SANCIONADORES NO FAVORABLES

En connexió directa amb el principi de legalitat, l'article 9.3 de la Constitució garanteix la irretroactivitat de les normes sancionadores no favorables. Aquest principi és aplicable en el dret disciplinari i significa que les normes sancionadores no poden ser aplicades, en la mesura en què siguin desfavorables a l'inculpat, a fets o conductes anteriors a la seva entrada en vigor.

Aquest principi es concreta en l’art. 26.1 de la LRJSP, que indica que són aplicables les disposicions sancionadors vigents en el moment de produir-se els fets que constitueixin una infracció administrativa.

Qüestió diferent és si les disposicions sancionadores favorables són aplicables amb caràcter retroactiu. Aquesta és una conseqüència que el Tribunal Constitucional va considerar deduïble d'una interpretació a sensu contrari de l'article 9.3 de la Constitució (SSTC 8/1981 i 15/1981, 131/1986 i 159/1986). Al marge d'això resulta també defensable aquesta postura per exigències del principi d'igualtat (art. 14).

Avui dia la qüestió és pacífica en la jurisprudència, que admet la retroactivitat de la norma més favorable per aplicació analògica dels principis informadors del dret penal (sentències del Tribunal Suprem de 4 de juny de 1987 i 24 de maig de 1990, entre altres), que mantenen que seran aplicables retroactivament totes aquelles normes que deixin impune una conducta, rebaixin o atenuïn la seva gravetat o les sancions pertinents.

Aquesta previsió de retroactivitat favorable està incorporada actualment en l’art. 132.1 de la Llei de funció pública i també en l’art. 26.2 de la LRJSP, quan diu que “les disposicions sancionadores produeixen efecte retroactiu quan afavoreixin el presumpte infractor o l’infractor, tant pel que fa a la tipificació de la infracció com a la sanció i als seus terminis de prescripció, fins i tot respecte dels sancions pendents de compliment a entrar en vigor la nova disposició”.

D'altra banda, com a requisit fonamental, la retroactivitat ha de ser global, i s’han d’aplicar íntegrament les disposicions de la llei més avantatjosa, la qual cosa impedeix que es puguin aplicar preceptes pertanyents a diferents normes, creant així una tercera norma que sigui una barreja de les dues anteriors.

5. EL PRINCIPI NON BIS IN ÍDEM

a) Concepte

El principi non bis in idem prohibeix que un mateix fet pugui ser sancionat dues vegades, tant en l'esfera penal com en l'administrativa o en ambdues alhora.

Aquest és un altre dels principis clàssics del dret sancionador, que si bé no es troba recollit expressament en la Constitució, el Tribunal Constitucional, des de la sentència 2/1981, l’ha considerat inclòs en l'àmbit del principi de legalitat en matèria sancionadora i, per tant, en el de l'article 25.1 de la Constitució. Aquesta circumstància fa susceptible de recurs d'empara la infracció d'aquesta regla.

Aquest principi és recull en l’art. 134.2 de la Llei autonòmica de funció pública i significa no és poden imposar dues sancions per la mateixa acció o omissió quan hi concorrin identitat de subjecte, fets i fonament.

Perquè es pugui produir aquesta aplicació cal que un mateix fet sigui constitutiu de dues o més infraccions, ja siguin penals o administratives, d'acord amb les normes que les regulen i, per tant, susceptible de dues sancions diferents a la mateixa persona. Però no n'hi ha prou amb això, sinó que a més les dues (o més) sancions imposables han de tenir el mateix fonament, és a dir, han d’estar encaminades a la protecció del mateix o almenys semblant bé jurídic.

Per aquesta raó, la jurisprudència del Tribunal Suprem ha considerat tradicionalment que el principi non bis in ídem no és d'aplicació en el cas de coincidència de normes sancionadores penals i disciplinàries —i fins i tot sancionadores administratives de protecció de l'ordre general i disciplinàries, supòsit molt més infreqüent (Sentència de 2 de juny de 1976). En aquest cas, el Tribunal entén que són finalitats diferents la repressió de fets delictius i el restabliment de l'ordre social (Dret Penal), i el manteniment de l'ètica, del prestigi dels funcionaris i de l'Administració i del correcte funcionament dels serveis, que suposadament pretén protegir el règim disciplinari.

El Tribunal Constitucional ha fet seva aquesta doctrina apel·lant primer a les relacions de subjecció especial (SSTC 2/1981, 77/1983 i 112/1990) i després abandonant aquesta teoria i substituint-la per la diferència de l'interès jurídicament protegit (sentències 234/1991, 180/2004 i 116/2007) entre els dos ordenaments: “l'existència d'aquesta relació de subjecció especial tampoc és suficient per justificar la dualitat de sancions (…). Perquè sigui admissible la sanció disciplinària a una conducta ja castigada penalment és indispensable, a més, que l'interès jurídicament protegit sigui diferent”.

Així doncs la jurisprudència —en base als diferents objectius i fonaments que persegueixen el dret penal i el dret disciplinari—, estima admissible la doble sanció disciplinària i penal.

En aquest sentit es pronuncia l’art. 134.3 de la LFCAIB quan diu que “la instrucció d’un procediment penal no exclou la tramitació d’un procediment disciplinari quan el fonament de la sanció que es pretén imposar sigui diferent del que persegueix la sanció penal”.

No obstant això aquesta afirmació requereix certes matisacions, doncs no sempre ens trobarem davant interessos jurídics diferents. O dit d'una altra manera, en ocasions el dret penal i el disciplinari protegeixen els mateixos béns jurídics. Veurem com opera aquesta doctrina en els apartats següents.

b) Delicte comú i infracció disciplinària

Com ha proclamat el Tribunal Suprem "....el principi general del dret conegut per non bis in idem suposa, en una de les seves més conegudes manifestacions, que no hi hagi duplicitat de sancions —administrativa i penal— en els casos en què s'apreciï la identitat del subjecte, fet i fonament sense existència d'una relació de supremacia especial de l'Administració (relació de funcionari, servei públic, concessionari, etc.) que justifiqui l'exercici del ius puniendi pels Tribunals i de la potestat sancionadora de l'Administració..."

Per tant, la jurisprudència constitucional admet la possibilitat de la doble sanció –penal i administrativa– en els supòsits en què, en el marc d'una relació de supremacia especial de l'Administració amb la persona sancionada, estigui justificat l'exercici del ius puniendi pels Tribunals i a la vegada la potestat sancionadora per l'Administració (STC 2/1981, de 30 de gener, FJ 4; 94/1986, de 8 de juny, FJ 4; i 112/1990, de 18 de juny, FJ3).

Aquesta potestat de l’Administració es basa en un fonament diferent del genèric ius puniendi de l'Estat o en un interès diferent: el de garantir a través de la sanció que el servei als ciutadans i a la societat es presti en condicions adequades (SSTC 234/1991, de 10 de desembre, FJ 2; i AATC 721/1984, de 21 de novembre, FJ 2; 150/1984, de 7 de març, FJ 3; 781/1985, de 13 de novembre, FJ 3; I 1264/1988, de 21 de novembre, FJ 2).

Per tant, s'admet que el dret administratiu disciplinari, referit als funcionaris públics, té un significat conseqüentment ètic, doncs la seva finalitat, més que el restabliment de l'ordre social infringit, és la salvació del prestigi i de la dignitat corporativa (sentències de 22 de febrer de 1985 i 3 de juny de 1987).

En la mesura en que el dret penal protegeix les lesions o situacions de perill que poden sofrir béns jurídics concrets (la vida, la propietat, etc.) i que el dret disciplinari protegeix el bon funcionament dels serveis públics, una conducta que pugui lesionar un bé jurídic concret i alterar el bon funcionament dels serveis públics podrà ser sancionada en l’àmbit penal i en l’àmbit disciplinari.

Per tant, perquè una conducta constitutiva de delicte pugui ser sancionada per via disciplinària, és necessari que perjudiqui el correcte funcionament del servei. Per determinar si el servei ha resultat perjudicat cal relacionar la concreta conducta infractora del personal funcionari amb les funcions o competències que té atribuïdes el servei i constatar que s'ha produït un dany efectiu per a l'Administració.

c) Delicte específic del personal funcionari i infracció disciplinària

No obstant això, la jurisprudència ha indicat que sí entra en joc el principi non bis in idem quan la infracció penal sigui de les anomenades “pròpies”, és a dir, que consisteixi en un tipus que només admeti com a subjecte actiu a un funcionari públic. El doble retret, penal i disciplinari, no està justificat quan es tracta d'uns mateixos fets que s'imputen a una mateixa persona i que són tractats pels Tribunals i l'Administració tenint en compte la qualitat funcionarial del subjecte responsable. Aquesta circumstància determina que les penes imposades li afectin tant a l'esfera personal com en la de funcionari (sentències de l'Audiència Nacional de 13 de setembre 1989, de 16 de gener i 13 de març de 1991 (RJ 1991\256 i RJ 1991\2275) i 7 de juliol de 1992 (RJ 1992\5971).

En el cas que la conducta constitueixi un delicte específic dels funcionaris, tipificats en el Títol XIX del Codi Penal (prevaricació o adopció d'acords manifestament il·legals, abandonament del servei, desobediència, infidelitat en la custòdia de documents, malversació, etc.) i una falta disciplinària, hem de considerar que amb caràcter general existeix identitat de fonament, doncs en tots dos casos es tracta de protegir el bon funcionament o la correcta prestació dels serveis públics d'acord amb els principis de l'art. 103.1 de la Constitució.

El mateix pot dir-se d'aquelles infraccions disciplinàries la finalitat de les quals és garantir el respecte per part dels funcionaris de l'exercici dels drets fonamentals (vaga, llibertat d'expressió, drets sindicals i de sufragi) i el principi de no discriminació, el mateix que persegueixen els tipus penals que castiguen els delictes dels funcionaris contra l'exercici dels drets de la persona (delictes contra la llibertat individual, art. 529 a 542).

En aquests casos, una vegada que la jurisdicció penal s'hagi pronunciat castigant el delicte comès pel funcionari, l'Administració s’ha d’abstenir d'imposar una sanció disciplinària. Així ho ha apreciat la jurisprudència del Tribunal Suprem, amb diferents matisos en cada cas (SSTS de 13 de setembre de 1989, 13 de març de 1991, 13 d'octubre de 1992, 12 de juny de 1998, etc.).

d) Vinculació als fets provats en l’àmbit penal

En línia amb els raonaments anteriors, s'ha optat per la prevalença de la sentència penal sobre l'activitat sancionadora de l'Administració. En aquest sentit l’art. 133.3 de la LFPCAIB i l’art. 77.4 de la Llei de procediment administratiu, estableixen que els fets declarats provats per resolució ferma en els processos penals vinculen l’Administració en el procediment administratiu sancionador.

Per aquest motiu, l'article 94.3 de l'EBEP i 145.4 de la LFPCAIB estableixen que quan de la instrucció d’un procediment disciplinari resulti l’existència d’indicis fundats de criminalitat, se n’ha de suspendre la tramitació i s’ha de posar en coneixement del Ministeri Fiscal.

e) Pluralitat de sancions disciplinàries

D'altra banda, un mateix fet (una altra cosa és que enjudiciïn diversos fets diferents en un sol expedient) no pot ser qualificat com a constitutiu de dues faltes diferents (per exemple, abandonament del servei i incompliment de la jornada de treball, o falta de rendiment i notòria pertorbació del servei), i l'instructor ha d’optar per una sola qualificació, la més adequada a la naturalesa i gravetat dels fets.

De la mateixa manera tampoc cal dissociar dos fets units per una relació de causa i efecte i considerar-los constitutius de dues infraccions diferents. En aquest sentit, l’art. 29.5 de la LRJSP indica que “quan de la comissió d’una infracció derivi necessàriament la comissió d’una altra o altres, s’ha d’imposar únicament la sanció corresponent a la infracció més greu comesa”.

En aplicació d’aquest principi tampoc es poden imposar vàries sancions per la realització d’una pluralitat d’accions o omissions que —en execució d’un pla preconcebut o aprofitant una ocasió idèntica— infringeixin el mateix precepte administratiu o preceptes administratius semblants. En aquests casos, l’art. 29.6 de la LRJSP indica que s’han de qualificar com a una infracció continuada i s’hi ha d’aplicar una única sanció.

No obstant això aquestes circumstàncies s’han de tenir en compte a l’hora de graduar la sanció tal com recorda l’art. 29.3 de la LRJSP, de tal forma que aquelles conductes infractores continuades o que s’han perllongat en el temps mereixeran una sanció major que les infraccions puntuals i no reiterades.

6. EL PRINCIPI DE PROPORCIONALITAT

Es tracta d’un principi general que s’aplica en el dret sancionador i en el dret disciplinari i significa que la sanció imposada ha de tenir una relació adequada amb la gravetat de la falta, però no que necessàriament s'hagi d'aplicar la sanció menys onerosa entre les vàries possibles, la qual cosa faria inútil la previsió de diverses sancions per a una mateixa infracció i l'existència de criteris de graduació.

Les normes sancionadores no assignen una sanció concreta per a cada infracció, sinó que preveuen un catàleg de sancions que es poden aplicar en funció de la gravetat de la falta. És a dir, no s’estableix de forma directa la sanció concreta que s’ha d’aplicar a cada infracció, de manera que es preveuen diverses sancions aplicables a una infracció. Analitzarem el règim de les sancions en el tema 6.

En l'àmbit del dret disciplinari les exigències del principi de proporcionalitat es concreten en l'existència de criteris que graduació de les infraccions, que també són aplicables a la graduació de les sancions i que apareixen recollits en l’art. 132.2 de la Llei de Funció Pública i en l’art. 96.3 de l’EBEP:

  • La gravetat dels danys causats.
  • El grau d’intencionalitat, descurança o negligència que es reveli en la conducta.
  • El grau de participació de la persona responsable.
  • L’eventual reiteració.

L’art. 29.3 de la LRJSP completa aquesta regulació amb els següents criteris de graduació de les sancions:

  • El grau de culpabilitat o l’existència d’intencionalitat.
  • La continuïtat o persistència en la conducta infractora.
  • La naturalesa dels perjudicis causats.
  • La reincidència, per comissió en el terme d’un any de més d’una infracció de la mateixa naturalesa quan hagi estat declarat així per una resolució ferma en via administrativa.

De la norma sancionadora deriva doncs un marge de discrecionalitat a favor de l'Administració a l'hora de triar la sanció aplicable. La reducció i la modulació d'aquest marge és una tasca que correspon a l’instructor, que també ha de tenir en compte el principi de proporcionalitat en l'aplicació de la sanció, ja sigui per tipificar una conducta entre diverses possibles (per exemple, «La manca notòria de rendiment que comporti inhibició de l’acompliment dels tasques encomanades» que és falta molt greu, o « La manca de rendiment que afecti el funcionament dels serveis i no constitueixi falta molt greu », que és falta greu), ja sigui per decidir la sanció aplicable d'entre les vàries possibles.

És més, atès que en l'aplicació de la sanció existeix un marge de discrecionalitat limitat pel principi de proporcionalitat, sembla necessari que la resolució es motivi (art 35 de la Llei 39/2015 i art 34.1 del Decret 45/1995) també per relació a l'aplicació del principi de proporcionalitat, tenint en compte aquells criteris legals o uns altres aplicables.

Per finalitzar direm que, tal com assenyala la sentència del Tribunal Suprem de 9 de juny de 1986, es trobin o no definides les circumstàncies modificatives de la responsabilitat, aquestes no poden constituir un numerus clausus, en concordança amb la interpretació restrictiva de la potestat sancionadora i amb l'universal principi “pro reo” aplicable a qualsevol tipus d'activitat punitiva.

7. PRINCIPI DE CULPABILITAT

L'exigència de culpabilitat és un element subjectiu necessari de la infracció segons la dogmàtica del dret penal, i també té la seva aplicació —i així ho ha entès la jurisprudència del Tribunal Constitucional (sentències 65/1986, 14/1988, 149/1991, 120/1994)— en el dret administratiu sancionador i, per tant, en el disciplinari. Per això, contràriament del que ocorr en la responsabilitat patrimonial, la responsabilitat disciplinària no és objectiva. Tant és així que l’EBEP es refereix en l’art. 94 a la culpabilitat entre els principis que regeixen la potestat disciplinària.

En definitiva això significa que perquè ens trobem davant una infracció no és suficient la concurrència de l'element objectiu (realització d'una conducta tipificada com a falta), sinó que a més fa falta que concorri l'anomenat element subjectiu de l'injust en forma de dol o bé en forma de culpa o negligència.

Hi ha dol quan existeix un intenció deliberada de realitzar la conducta antijurídica. En canvi, existeix culpa o negligència quan, encara que no concorri aquesta voluntat, es realitza una conducta antijurídica perquè el funcionari no ha actuat de forma diligent. En el dol es vol realitzar la conducta antijurídica, en la imprudència no es vol realitzar la conducta antijurídica; no obstant això, es realitza perquè el seu autor no ha tengut la diligència que li era exigible.

Aquest grau d’exigència és menor en el dret disciplinari, ja que el funcionari té un deure especial de diligència en la prestació del servei (molt superior que el que exigeix el dret penal a un ciutadà), la qual cosa li impedeix excusar la comissió d'una falta en la ignorància o en una simple inadvertència. Per això la responsabilitat disciplinària es conforma amb un grau de culpabilitat mínim, n'hi ha prou amb la simple negligència o el descuit.

La intencionalitat, és a dir, el desig d'aconseguir un resultat danyós no és un requisit de la responsabilitat disciplinària, sinó, com es dedueix de l'article 96 de l’EBEP, una circumstància o element de graduació de la sanció, per la seva gravetat. A més, certs tipus d'infracció comporten un element dolós (abandó del servei, publicació de secrets), que fa impossible pensar en una comissió imprudent.

És a dir, el funcionari que comet una falta disciplinària pot ser responsable a títol de simple inobservança.

Finalment, cal dir que les peculiaritats del dret disciplinari es deixen sentir també amb major rigor en l'apreciació de circumstàncies eximents i atenuants de la responsabilitat, sobre la base de l'especial deure diligencia i l'admissibilitat de la simple negligència (ni importa que sigui greu) com a element subjectiu de l'injust.

No obstant això, i com la responsabilitat no és subjectiva, la jurisprudència ha admès l'existència de circumstància atenuants i eximents de la responsabilitat, doncs no estem davant una responsabilitat objectiva (cas fortuït, l'error invencible, anomalies o alteracions psíquiques, estat d'intoxicació, alteracions en la percepció, estat de necessitat, obrar en defensa pròpia o de drets propis o aliens i altres circumstàncies atenuants i eximents de la responsabilitat per analogia amb l'art. 20 i 21 CP).

8. PRINCIPI DE PRESUMPCIÓ D’INNOCÈNCIA I DRET A LA DEFENSA

El principi de presumpció d'innocència es proclama en l'art. 24.2 CE i està —tal com ha manifestat el Tribunal Constitucional—íntimament lligat al principi de culpabilitat.

Aquest principi es menciona en l’art. 94 de l’EBEP i es desenvolupa en l'art. 134.1 de la Llei 3/2007, que disposa el procediment disciplinari ha de respectar la presumpció de no existència de responsabilitat mentre aquesta no resulti provada. També s’estableix l’obligació de practicar d’ofici o a sol·licitud de la persona interessada les proves que siguin adequades per a la determinació dels fets. La inadmissió de les proves proposades s’ha d’efectuar mitjançant una resolució motivada.

Tal com ha sintetitzat el Tribunal Constitucional (sentències 18/1981, 108/1986, 76/1990, 23/1995) el principi de presumpció d’innocència es manifesta en el dret a no ser sancionat sinó en virtut de proves de càrrec obtingudes legítimament que destrueixin aquesta presumpció. L'activitat probatòria correspon a l'Administració, de tal forma que la insuficiència probatòria s’ha de traduir en un pronunciament absolutori.

La prova, realitzada per l'instructor o incorporada a l'expedient, ha de ser suficient per desvirtuar aquesta presumpció iuris tantum. Però, i segons aquesta mateixa doctrina, també pot ser suficient la prova indiciària basada en fets certs dels quals es dedueixi la culpabilitat d’acord amb una valoració lògica, convenientment raonada, de l'instructor i de l'autoritat competent. No obstant això, no és l'interessat el que ha de provar la falta de culpabilitat, sinó que ha de ser l'Administració sancionadora la que ha de demostrar l'absència de diligència.

Així doncs, el contingut de la presumpció d'innocència es refereix fonamentalment a la prova i a l'activitat probatòria, però segons ha assenyalat el Tribunal Constitucional també s'estén al tractament general que s'ha de donar a l'imputat en tot el procés “que ha de ser tractat en tot moment com si fos no autor o partícep dels fets que se li estan imputant”.