Omet navegació

1. Copyright, copyleft i Creative Commons

Abans d'usar un recurs, en els continguts que cream és important tenir clara la diferència entre els 3 tipus de llicències relacionades amb els drets d'autor: copyright, copyleft i Creative Commons.

Tipus de llicències

Copyright

És la llicència més coneguda i la que més s'usa. Es representa amb el símbol Copyright . Indica que l'autor és el propietari i només ell és qui la pot usar, modificar o distribuir. Si una tercera persona vol utilitzar-la, ha de demanar permís a l'autor, que normalment demana una compensació econòmica. La llicència només permet tenir l'obra per a ús personal i el fet de tenir-la no implica que la puguem distribuir.

L'article 32.3 del Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de propietat intel·lectual, que regula, aclareix i harmonitza les disposicions legals vigents sobre la matèria (https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1996-8930), permet emprar petits fragments i obres amb copyright en l'àmbit educatiu:

Artículo 32. Citas y reseñas e ilustración con fines educativos o de investigación científica.

(***)

3. El profesorado de la educación reglada impartida en centros integrados en el sistema educativo español y el personal de Universidades y Organismos Públicos de investigación en sus funciones de investigación científica, no necesitarán autorización del autor o editor para realizar actos de reproducción, distribución y comunicación pública de pequeños fragmentos de obras y de obras aisladas de carácter plástico o fotográfico figurativo, cuando, no concurriendo una finalidad comercial, se cumplan simultáneamente las siguientes condiciones:

a) Que tales actos se hagan únicamente para la ilustración de sus actividades educativas, tanto en la enseñanza presencial como en la enseñanza a distancia, o con fines de investigación científica, y en la medida justificada por la finalidad no comercial perseguida.

b) Que se trate de obras ya divulgadas.

c) Que las obras no tengan la condición de libro de texto, manual universitario o publicación asimilada, salvo que se trate de:

1.º Actos de reproducción para la comunicación pública, incluyendo el propio acto de comunicación pública, que no supongan la puesta a disposición ni permitan el acceso de los destinatarios a la obra o fragmento. En estos casos deberá incluirse expresamente una localización desde la que los alumnos puedan acceder legalmente a la obra protegida.

2.º Actos de distribución de copias exclusivamente entre el personal investigador colaborador de cada proyecto específico de investigación y en la medida necesaria para este proyecto.

A estos efectos, se entenderá por libro de texto, manual universitario o publicación asimilada, cualquier publicación, impresa o susceptible de serlo, editada con el fin de ser empleada como recurso o material del profesorado o el alumnado de la educación reglada para facilitar el proceso de la enseñanza o aprendizaje.

d) Que se incluyan el nombre del autor y la fuente, salvo en los casos en que resulte imposible.

A estos efectos, se entenderá por pequeño fragmento de una obra, un extracto o porción cuantitativamente poco relevante sobre el conjunto de la misma.

Los autores y editores no tendrán derecho a remuneración alguna por la realización de estos actos.

També, segons l'article 26 del Reial decret legislatiu 1/1996, una vegada que han transcorregut 70 anys des de la mort de l'autor, l'obra passa a ser de domini públic i la pot usar qualsevol:

Article 26. Durada i còmput.

Els drets d'explotació de l'obra duren tota la vida de l'autor i setanta anys després de la seva mort o declaració de mort.

Copyleft

Aquesta llicència es representa amb el símbol Copyleft i podríem dir que és un tipus de llicència oposada al copyright quant a permisos.

Aquesta llicència garanteix que cada persona que rebi una còpia d'una obra la pugui usar, modificar i redistribuir i també les versions de l'obra que en pugui fer. En algunes ocasions se'n permet l'ús comercial i en altres ocasions no; això depèn dels drets que vulgui cedir l'autor. Segons aquestes condicions, els tipus de llicències copyleft més conegudes són les llicències:

  • General Public License (GPL), molt usades en el programari.

  • Creative Commons, molt usades en obres culturals.

Creative Commons

Aquesta llicència es representa amb el símbol Creative Commons i és un tipus de llicència en què els autors etiqueten els continguts que generen perquè la gent sàpiga què pot fer amb ells i en quines condicions. En les llicències Creative Commons:

  • Es permet la difusió de l'obra dins un marc legal.

  • Qui usa les obres generades amb Creative Commons, si ho fa amb les condicions definides per l'autor, pot usar-les sense preocupar-se de fer il·legalitats.

  • És la llicència usada per autors que ja no viuen de la venta dels copyrights i el que fan és donar-ho a la societat.

  • En el cas d'educació, les Creative Commons han permès enriquir la divulgació dels coneixements.

  • L'autor és el que decideix què vol fer amb la seva obra.

  • És un reconeixement del vertader l'autor de l'obra.

Les llicències són gratuïtes i no s'han de registrar. El que tenen totes en comú és:

  • S'ha de mencionar a l'autor de l'obra.

  • A l'obra s'ha incloure un logotip de quina llicència Creative Commons ha triat l'autor per distribuir l'obra:

 
Logotip Creative Commons

Totes elles es basen en la combinació de les condicions següents que es combinen segons els drets que vulgui donar l'autor de l'obra:

Logotip reconeixement Reconeixement (BY) En qualsevol explotació de l'obra s'ha de reconèixer l'autoria
Logotip No comercial No Comercial (NC)

L'explotació de l'obra queda limitada només a usos NO comercials

Logotip Sense obres derivades Sense obres derivades (ND) L'autorització per explotar l'obra NO permet modificar-la per crear-ne una altra de derivada
Logotip Compartir igual Compartir igual (SA) L'autorització per explotar l'obra PERMET crear obres derivades mentre es mantenguin en la divulgació les mateixes autoritzacions

Per ampliar-ne la informació consultau la web de Creative Commons:

https://creativecommons.org/licenses/?lang=es_ES

Per acabar, la imatge següent mostra visualment, i a tall de resum, els nivells de protecció de les diferents llicències que hem comentat. El nivell Logotip de domini públic correspon a llicències que inicialment eren copyright però que han transcorregut 70 anys després de la mort de l'autor, i per tant, són de domini públic.

Nivells de protecció de les diferents llicències