Omet navegació

2.5 Navegació segura

Primer de tot, els navegadors web hauran d’estar actualitzats i configurats amb la darrera versió i pegats de programari, excepte en els casos que els aplicatius de l’entitat requereixin una versió específica per al seu correcte funcionament.

La navegació segura evita comprometre l'equip dels perills que hi ha a la xarxa. Cal fomentar algunes recomanacions per navegar de manera segura:

Procurar navegar per pàgines web que tinguin xifrat HTTPS, per evitar que un ciberdelinqüent pugui interceptar i interpretar la informació. El protocol HTTPS és visible a l’inici de l'URL del web.

  • En el cas de fer ús de dispositius tecnològics corporatius, cal assegurar la desconnexió obligatòria amb el servidor de l’Administració de la CAIB mitjançant processos que eliminin la possibilitat de reutilització de la sessió tancada un cop s’hagi finalitzat.
  • Desactivar les característiques de recordar contrasenyes del navegador en els mitjans corporatius (i recomanable en els propis).
  • A l’hora de compartir dades a la xarxa o comprar en línia, has d’assegurar-te que el web complexi els requisits següents: que tingui xifrat de dades HTTPS, que disposi d'una política de privacitat i que contingui algun segell de confiança que verifiqui un nivell adequat de seguretat al web.
  • Activar l’opció d’esborrat automàtic de la informació registrada: històric de navegació, memòria cau, galetes, contrasenyes, sessions autenticades, etc. En el cas dels dispositius tecnològics propis emprats per teletreballar, cal fomentar que s'utilitzi el mode de "navegació privada", ja que aquest tipus de navegació no deixa traçabilitat.
  • Procurar fer cas del que l’antivirus adverteix, ja que avisa quan detecta que un web és maliciós o de poca confiança. D'altra banda, has de vigilar de no ser enganyat pels avisos falsos que intenten suplantar aquesta eina de suport. Fomenteu que si s'usen dispositius tecnològics propis estiguin al dia amb les actualitzacions d'antivirus.

Evitar webs de poca confiança:

  • Preveniu que es contrastin les notícies abans de difondre-les. Internet és ple de notícies falses i difondre-les podria provocar la desinformació del personal de l’organització.
  • No descarregar extensions no autoritzades als navegadors web. Moltes s'han demostrat que contenen codi maliciós o vulnerabilitats de seguretat.
  • Evitar ser enganyat per anuncis emergents (pop-up) maliciosos.

  • Cal evitar les comunicacions d'igual a igual (peer-to-peer, sigla P2P) no controlades, com les aplicacions de descàrrega uTorrent o eMule, les quals són una font de codi maliciós i arxius sospitosos.
  • No descarregar aplicacions mòbils falses o corruptes adquirides fora dels mercats oficials d’aplicacions (repositoris que no siguin de confiança o botigues no oficials). Per detectar si una aplicació és de confiança, baixada de Play Store o d'App Store, cal verificar el creador de l’aplicació i si hi ha un mínim de valoracions de descàrregues fetes.
  • Vigilar la suplantació d’identitat de webs. Sempre cal revisar que l'URL sigui correcte.

Demaneu als usuaris de teletreball que verifiquin l’adreça de les pàgines on es connecten. Adreces similars, enllaços escurçats i errors tipogràfics són utilitzats per suplantar les pàgines originals amb la intenció d’infectar els equips.
Els serveis més usats és preferible desar-los com a adreces d'interès.


Recull de notícies que parlen de casos reals

WhatsApp, en el punt de mira dels ciberdelinqüents.🔗enllaç

Elimina aquestes extensions de Chrome i Edge.🔗enllaç