Omet navegació

Patologia visual versus defectes de refracció

No sempre sabem diferenciar les autèntiques patologies visuals dels defectes o dificultats de refracció. Les diapositives següents ens ho aclareixen. És important entendre que alguns defectes i patologies poden desencadenar/augmentar la fatiga visual.

Músculs oculars Estrabisme: pèrdua de paral·lelisme dels ulls: mentre que un ull dirigeix la mirada a un objecte, l'altre es desvia en una direcció diferent.
Parpella

Blefaritis: inflamació de les parpelles.


Uixol: Glàndula sebàcia inflamada a la vora de la parpella, la qual es troba amb la pipella, i apareix com una protuberància inflamada i vermellosa com un gra.

Òrbita

Exoftàlmia (propulsió del globus ocular, de manera notable, de l’òrbita).


Enoftàlmia (retracció del globus en l'òrbita).

Conjuntiva Conjuntivitis: inflamació de la conjuntiva.
Còrnia Queratitis: inflamació de la còrnia.

Poden produir-se per mal ús i abús de pantalles de visualització de dades (PVD)

Cristal·lí Cataracta: opacitat total o parcial del cristal·lí, que provoca que la llum es dispersi dins l'ull i no es pugui enfocar a la retina.
Retina Degeneració macular associada a l’edat. Trastorn ocular que destrueix lentament la visió central i aguda, la qual cosa dificulta la lectura i la visualització de detalls fins.
  • Prevenció: dieta rica en vitamines i antioxidants.
  • Visites oculista.

Glaucoma

GLAUCOMA. Grup de trastorns oculars que fan que es presenti un dany en el nervi òptic, que porta la informació visual de l'ull al cervell.

  • En la majoria dels casos, el dany del nervi òptic es deu a l'augment de la pressió intraocular (>21 mm Hg) per falta de drenatge de l'humor aquós, i té com a condició final comuna una neuropatia òptica que es caracteritza per la pèrdua progressiva de les fibres nervioses del nervi òptic i canvis d’aspecte.

  • La majoria de les persones afectades no presenten símptomes en les primeres fases de la malaltia; més endavant apareixen defectes en el camp visual i pèrdua progressiva de visió. L'aparició d'aquests símptomes pot significar que la malaltia està en un punt avançat d’evolució. És inusual que hi hagi dolor ocular en el glaucoma crònic, però és freqüent en el glaucoma agut (glaucoma d'angle tancat), el qual sí que pot ocasionar intensos símptomes des de l’inici.