Omet navegació

2. SOSTRE DE VIDRE I TERRA ENGANXÓS

2.1. Sostre de vidre

Segur que n’has sentit a parlar a la televisió, ho has llegit a algun article o ha sorgit en alguna conversa entre col·legues. Però a què fa referència exactament aquesta expressió?

El sostre de vidre (techo de cristal, en castellà; glass ceiling, en anglès) és un concepte que va ser utilitzat per primera vegada per l’escriptora, consultora de gestió i defensora de la diversitat estatunidenca Marilyn Loden durant un discurs l’any 1978.

L’any 1979, Ann Morrison, Ellen Van Velsor i Randall P. White publicaven un estudi titulat “Trencar el sostre de vidre: Poden les dones arribar al cim de les majors empreses dels Estats Units?”, en el qual definien el “sostre de vidre” com “una barrera tan subtil que es torna transparent, però que resulta un fort impediment perquè les dones puguin moure's dins de les jerarquies corporatives”.

En aquest sentit, el “sostre de vidre” és una expressió metafòrica que serveix per a il·lustrar la barrera invisible, molt difícil de sobrepassar, que limita les carreres professionals de les dones i dificulta que, malgrat tenir la mateixa qualificació i mèrits que els seus companys, puguin accedir als alts llocs de poder de les organitzacions, la política i les empreses.

Per tant, tal com hem pogut observar en els exemples anteriors, el sostre de vidre és un impediment amb el qual es troben les dones tant en el sector privat com en el sector públic.

Aquest sostre de vidre afecta a totes les esferes, no solament a la laboral, sinó també a la social, la cultural, la política, la tecnològica, la científica, etc. No obstant això, per raons de temps i per la temàtica d’aquest curs, ens centrarem únicament en l’àmbit laboral. Així, quan parlem de sostre de vidre estem fent referència a les dificultats amb les quals les dones es troben, pel simple fet de ser-ho, per a poder seguir progressant en la seva carrera professional una vegada aconseguit un cert punt en l’entitat, impossibilitant que puguin arribar a càrrecs de responsabilitat i llocs directius.


D’on provenen aquests obstacles amb els quals les dones es troben al llarg de la seva carrera professional i que els dificulten l'accés a alts càrrecs?

Els factors que contribueixen a l’existència del sostre de vidre són múltiples i, com podràs comprovar, en molts casos són els mateixos que contribueixen a la perpetuació de la bretxa salarial de gènere. A continuació trobaràs una llista no exhaustiva amb alguns d’ells:

2.2. Terra enganxós

Anys més tard, en 1992, la doctora en sociologia i professora Catherine White Berheide va utilitzar el concepte del terra enganxós (suelo pegajoso, en castellà; sticky floor, en anglès) en un informe per tal d’intentar explicar la realitat laboral d’una part important de la mà d’obra femenina.

El terra enganxós fa referència a les dificultats que tenen les dones, en comparació amb els homes, per a abandonar els llocs de treball més precaris, amb major temporalitat, amb pitjor remuneració o menys valorats socialment.

Recordem com, paradoxalment, són les dones les que ostenten els llocs de treball descrits al paràgraf anterior.

Pel que fa a les causes o als factors que contribueixen a aquesta realitat de moltes dones, aquests són molt similars al que ja hem vist pel que fa a la bretxa salarial de gènere i al sostre de vidre, com ara:

  • Els rols i els estereotips de gènere.
  • Les barreres familiars i la manca de corresponsabilitat.
  • La feminització de determinats llocs de treball.
  • L’autominusvaloració.
  • Les barreres organitzacionals.

D’altra banda, cal tenir en compte que el sòl enganxós i el sostre de vidre representen dues realitats que es troben altament connectades. Així, mentre que el sostre de vidre bloqueja les carreres professionals de les dones i impedeix la seva promoció en llocs d’alta responsabilitat, el sòl enganxós les manté en determinats llocs de treball. Per tant, mentre el primer actua com una barrera, el segon actua com una cadena.

En tot cas, cal tenir en compte que ambdós conceptes, sostre de vidre i terra enganxós, fan referència a la segregació vertical que la dona sofreix en forma de discriminació i que, com hem vist, tenen un impacte directe en la infrarepresentació femenina en els llocs d’alta responsabilitat. Per tant, la segregació vertical es dona quan dones i homes ocupen categories diferents dins d’un mateix treball, la qual cosa té una conseqüència directa en les tasques, les responsabilitats i, per tant, en els salaris.


L’impacte negatiu d’aquesta realitat en la bretxa salarial de gènere resulta òbvia. Com més a baix es troba una persona treballadora respecte a l’escala professional, menor serà el seu salari. No obstant això, les conseqüències van més enllà de la remuneració actual, sinó que també suposaran un impacte negatiu en la cotització i en el cobrament de les futures pensions.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)