Omet navegació

INTRODUCCIÓ

“La prova per a saber si pots o no fer un treball no hauria de ser
l'organització dels teus cromosomes”

(Bella Abzug, 1920 - 1998)

El paper de la dona durant la Revolució Industrial (1750 – 1830) fou el de “àngel de la llar”. A causa de diferents factors, com ara la seva suposada inferioritat intel·lectual i la influència de l’Església Catòlica, el rol de la dona es va centrar en les tasques domèstiques i de cura.

Cap a finals del segle XIX, les dones van començar a exercir oficis considerats com a “femenins”, com ara l’educació o la infermeria, ja que s’entenien com una extensió de les seves capacitats naturals i que, en tot cas, no suposaven una competència per als oficis “masculins”.

Avui dia, la realitat de les dones en el món ha canviat molt, encara que existeixen diferències importants a nivell geogràfic. Així doncs, si ens centrem a nivell regional (UE, Estat espanyol, Illes Balears), pensem realment que dones i homes tenen les mateixes oportunitats d’accés i promoció en el món laboral?

Si bé és cert que de cada vegada hi ha més dones ocupant llocs de treball històricament considerats com a “masculins”, també les trobem dirigint aquests llocs?

Algunes persones detractores de les mesures d’acció positiva, com ara l’establiment de quotes per tal de garantir l’absència de qualsevol barrera (sexista) que impedeixi la igualtat d’oportunitats en un cas concret, argumenten que ja hi ha més dones que homes en l’alta direcció i llocs d’alta responsabilitat. No obstant això, és aquesta la realitat?

La manca d’una igualtat real en qüestions de lideratge també té una gran influència en la bretxa salarial de gènere perquè, com és ja ben sabut, a major responsabilitat major salari.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)