Omet navegació

2. Àmbit objectiu i subjectiu de la Llei

L’article 1 de la Llei 39/2015 diu que té per objecte regular els requisits de validesa i eficàcia dels actes administratius; el procediment administratiu comú a totes les administracions públiques, incloent el sancionador i el de reclamació de responsabilitat de les administracions públiques, i els principis als quals s’ha d’ajustar l’exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària.

Així mateix, destaca la previsió que només mitjançant llei puguin establir-se tràmits addicionals o diferents als previstos en aquesta norma. Es poden contemplar reglamentàriament certes especialitats del procediment referides a la identificació dels òrgans competents, terminis, formes d’iniciació i terminació, publicació i informes que cal recaptar (art. 1.2.).

Aquesta previsió no afecta els tràmits addicionals o diferents ja recollits en les lleis especials vigents, ni la concreció que, en normes reglamentàries, s’hagi produït dels òrgans competents, els terminis propis del concret procediment per raó de la matèria, les formes d’iniciació i terminació, la publicació dels actes o els informes que cal reclamar, que mantindran els seus efectes.

Quant a l’àmbit subjectiu, es preveu l’aplicació del previst en aquesta llei a tots els subjectes compresos en el concepte de sector públic, si bé les corporacions de dret públic es regiran per la seva normativa específica en l’exercici de les funcions públiques que els hagin estat atribuïdes i supletòriament per aquesta llei (art. 2.4.).

D’aquesta manera, la Llei 39/2015 s’aplica al sector públic, que comprèn l’Administració territorial i el sector públic institucional:

  • L’Administració general de l’Estat.
  • Les administracions de les comunitats autònomes.
  • Les entitats que integren l’Administració local.
  • El sector públic institucional.

Respecte al sector públic institucional, està integrat per:

  • Qualssevol organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents de les administracions públiques.
  • Les entitats de dret privat vinculades o dependents de les administracions públiques, que quedaran subjectes al que es disposa en les normes d’aquesta llei que específicament es refereixin a les mateixes, i, en tot cas, quan exerceixin potestats administratives.
  • Les universitats públiques, que es regiran per la seva normativa específica i supletòriament per les previsions d’aquesta llei.