Omet navegació

4. Contingut de les disposicions de la Llei 39/2015

Per completar les observacions generals relatives al text de la Llei és important analitzar les previsions més importants contingudes en les disposicions addicionals, transitòries, derogatòries i finals, ja que serveixen per a una millor comprensió de la importància i abast d’aquest text normatiu.

a)     Relatives a registres i arxius:

  • Les administracions públiques han de mantenir permanentment actualitzat a la seu electrònica corresponent un directori geogràfic que permeti a l’interessat identificar l’oficina d’assistència en matèria de registres més propera al seu domicili (disp. add. 4a).
  • L’arxivament dels documents corresponents a procediments administratius ja iniciats abans de l’entrada en vigor de la present Llei es regeix pel que disposa la normativa anterior (disp. trans. 1a, apartat 1).
  • Sempre que sigui possible, els documents en paper associats a procediments administratius finalitzats abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei s’han de digitalitzar d’acord amb els requisits que estableix la normativa reguladora aplicable (disp. trans. 1a, apartat 2).
  • Durant el primer any, després de l’entrada en vigor de la Llei, es poden mantenir els registres i els arxius existents en el moment de l’entrada en vigor d’aquesta Llei (disp. trans. 2a A).
  • Durant el segon any, després de l’entrada en vigor de la Llei, s’ha de disposar, com a màxim, d’un registre electrònic i un arxiu electrònic per cada ministeri, així com d’un registre electrònic per cada organisme públic (disp. trans. 2a B).
  • Mentre no entrin en vigor les previsions relatives al registre electrònic d’apoderaments, registre electrònic, punt d’accés general electrònic de l’Administració i arxiu únic electrònic, les administracions públiques han de mantenir els mateixos canals, mitjans o sistemes electrònics vigents relatius a les matèries esmentades, que permetin garantir el dret de les persones a relacionar-se electrònicament amb les administracions. (disp. trans. 4a).

b)     Relatives a especialitats per raó de la matèria (disp. add. 1a):

  • Els procediments administratius regulats en lleis especials per raó de la matèria que no exigeixin algun dels tràmits que preveu aquesta Llei o regulin tràmits addicionals o diferents es regeixen, respecte a aquests, pel que disposen les lleis especials esmentades.
  • Les actuacions i els procediments següents es regeixen per la seva normativa específica i supletòriament pel que disposa aquesta Llei:
    • Les actuacions i els procediments d’aplicació dels tributs en matèria tributària i duanera, així com la seva revisió en via administrativa.
    • Les actuacions i els procediments de gestió, inspecció, liquidació, recaptació, impugnació i revisió en matèria de Seguretat Social i desocupació.
    • Les actuacions i els procediments sancionadors en matèria tributària i duanera, en l’ordre social, en matèria de trànsit i seguretat viària i en matèria d’estrangeria.
    • Les actuacions i els procediments en matèria d’estrangeria i asil.

c)     Relatives al règim transitori dels procediments:

  • Als procediments ja iniciats abans de l’entrada en vigor de la Llei, aquesta no els és aplicable i es regeixen per la normativa anterior.
  • Els procediments de revisió d’ofici iniciats després de l’entrada en vigor de la present Llei s’han de substanciar per les normes que s’hi estableixen.
  • Els actes i les resolucions dictats amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta Llei es regeixen, pel que fa al règim de recursos, per les seves disposicions.
  • Els actes i les resolucions pendents d’execució a l’entrada en vigor d’aquesta Llei es regeixen per a la seva execució per la normativa vigent quan es van dictar.
  • A manca de previsions expresses establertes en les disposicions legals i reglamentàries corresponents, les qüestions de dret transitori que se suscitin en matèria de procediment administratiu s’han de resoldre d’acord amb els principis que s’han establert als apartats anteriors.

d) Relatives a la derogació normativa (DD única): La disposició derogatòria única de la Llei estableix, d’una banda, una derogació tàcita de totes les normes d’igual o inferior rang, en allò que contradiguin o s’oposin al que es disposa en aquesta Llei i, de l’altra, fa una enumeració exhaustiva de les normes i els articles de determinades normes que queden derogats expressament.

e) Relatives a l’entrada en vigor (disp. final 7a):

  • La present Llei entra en vigor al cap d’un any de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (el 2 d’octubre de 2016).
  • No obstant això, les previsions relatives al registre electrònic d’apoderaments, registre electrònic, registre d’empleats públics habilitats, punt d’accés general electrònic de l’Administració i arxiu únic electrònic produeixen efectes a partir de dia 2 d’abril de 2021 (modificació operada per la DF novena del Real Decret Llei, de 22 de setembre, de treball a distància).