Omet navegació

4. Plans d'igualtat

Un pla d’igualtat és una taula normativa on s’estableixen els objectius i mesures que s’han d’aplicar per garantir la igualtat efectiva entre dones i homes dins, en aquest cas, l’àmbit territorial de les Illes Balears. La Llei balear d’igualtat concedeix molta rellevància a la figura de l’Institut Balear de la Dona. Aquesta entitat és l’encarregada de dissenyar, coordinar i impulsar l’elaboració dels plans estratègics d’igualtat entre dones i homes, així com de fer-ne el seguiment i avaluació. Ara bé, per aquesta tasca, ha de comptar necessàriament amb la col·laboració de les conselleries corresponents, consells insulars i/o entitats locals, així com amb els agents socials i econòmics implicats, les entitats i associacions de defensa dels drets de les dones, que són els estaments més propers a la realitat en què s’haurà d’aplicar el pla d’igualtat. L’article 9 de la Llei reflecteix aquesta garantia per a la ciutadania i aquesta obligació per a les entitats públiques:

  1. El Govern ha d’aprovar el pla estratègic d’igualtat de dones i homes en el primer any de cada legislatura.

  2. Els consells insulars, en l’àmbit de les competències respectives, han d’elaborar plans insulars d’igualtat de manera coordinada i coherent amb els requeriments establerts en el pla estratègic d’igualtat de dones i homes.

  3. El Govern o, si escau, els consells insulars, d’acord amb les competències respectives, han d’impulsar i donar el suport necessari a les administracions locals perquè puguin elaborar i aprovar plans d’igualtat municipals.

L’article 10 de la Llei 11/2016, d’igualtat de dones i homes, estableix que l’Administració ha de vetlar per garantir l’efectivitat d’aquests instruments i assegurar la coordinació, col·laboració i reciprocitat entre els diferents nivells de les administracions competents, inclosa la creació, si escau, d’òrgans i instruments concrets que persegueixin la finalitat d’aconseguir la integració adequada de les accions en matèria d’igualtat entre dones i homes.