Omet navegació

1. Els drets dels empleats públics

El personal funcionari de l’Administració de la CAIB, al igual que la resta del personal funcionari d’altres administracions, està sotmès a un règim jurídic propi i peculiar. En el marc dissenyat per la Constitució (en endavant, CE), la norma que garanteix un tractament comú i que estableix els principis generals dels empleats públics de tot l’estat espanyol actualment és el TREBEP

A nivell estatal, els drets dels empleats públics s’estructuren en diferents capítols dins el Títol III del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, amb una falta de sistemàtica que ha estat criticada per la doctrina.

A nivell autonòmic, la norma que regeix la nostra funció pública és la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears (en endavant, LFPCAIB).

1.1. Reserva de llei formal

La regulació dels drets i els deures és una part integrant de l’Estatut dels funcionaris públics a què es refereix l’article 103.3 de la Constitució espanyola. D’acord amb aquest article l’estatut dels funcionaris públics es regularà per llei. Tal com ha aclarit la doctrina jurisprudencial es refereix a una reserva de llei formal (per totes, la Sentència del Tribunal Suprem de 30 d’octubre de 1995).

En conseqüència, els articles 14 i 15 del TREBEP regulen els drets i el codi de conducta dels funcionaris públics, estenent el seu àmbit d’aplicació també al personal laboral al servei de l’Administració pública, establint com a novetat un marc jurídic comú en aquestes matèries per ambdós tipus de personal.

No obstant això, s’han de tenir en compte determinades excepcions a aquest marc comú:

  • Hi ha certs drets que només es poden predicar del personal funcionari
  • D’altres són comuns a tots dos, però no al personal eventual o al funcionari interí
  • Altres vegades el mateix TREBEP preveu l’excepció de forma expressa o tàcita.

En l’article 14 del TREBEP es regulen els drets individuals bàsics dels empleats públics, i es relaciona una extensa enumeració de drets: uns drets es descriuen tal com ja estaven recollits de forma directa o indirecta en la legislació de funció pública tradicional, en altres s’inclouen matisacions, així com també se n’introdueixen nous com a conseqüència de la legislació de caràcter social, de conciliació i d’igualtat que s’ha aprovat els darrers anys.

1.2. Drets individuals

Els apartats j) i m) de l’article 14 del TREBEP són els que inclouen la regulació que fonamenta la matèria que tractarem en aquest curs, concretament:

  • El dret a l’adopció de mesures que afavoreixin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral (article 14.j)
  • El dret a les vacances, els descansos, els permisos i les llicències (article 14.m)

Com a trets principals d’aquest drets podem destacar que:

  • Es tracta del conjunt de drets que més canvis normatius ha patit darrerament i el tema principal d’aquest curs
  • Es despleguen en el Capítol V del TREBEP
  • El mateix tipus de mesures s’han anat negociant i establint en els convenis col·lectius aplicables al personal laboral
  • La majoria de convenis recullen els mateixos drets establerts per al personal funcionari i hi afegeixen les millores que permet la legislació laboral

Aquests tipus de mesures per al personal funcionari de l’Administració de la CAIB s’estableixen en la nostra Llei de funció pública autonòmica (LFPCAIB) i es despleguen en diversos reglaments, acords de Consell de Govern i instruccions que s’analitzaran al llarg del curs.

Concretament, l’article 115 de la LFPCAIB disposa en els seus apartats 1.i) i 1.j) que el personal funcionari de l’administració autonòmica té dret:

i) A les mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral que s’estableixin
j) A les vacances, els permisos, les llicències i la reducció de jornada en els termes establerts en aquesta llei i en les disposicions reglamentaries de desenvolupament

Actualment, el principal instrument que desplega aquests drets de la nostra LFPCAIB és el Decret 7/2020, de 31 de gener, pel qual es regulen els permisos, les llicències, les vacances i altres mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.