Omet navegació

1. Conceptes i mecanisme de transmissió

  • Què és el SARS-Cov-2? El coronavirus SARS-CoV-2 pertany a la mateixa família que el virus del grip; suposa el setè coronavirus aïllat i caracteritzat capaç de provocar infeccions en éssers humans. A dia d'avui es considera que molt probablement el virus provingui de ratpenats, i que hagi passat a l'ésser humà a través de mutacions o recombinacions sofertes en un hoste intermediari, probablement algun animal viu del mercat de Wuhan (on a part de marisc es venien altres animals vius). Es va plantejar que aquest animal pogués ser el pangolí sense que s'hagi arribat a una conclusió definitiva.

  • Com es transmet entre els humans? La via de transmissió es considera similar a la descrita per altres coronavirus:

      1. A través de les secrecions de persones infectades, principalment per contacte directe amb gotes respiratòries de més de 5 micres (capaços de transmetre a distàncies de fins a 2 metres).

      2. A través de les mans, o qualsevol objecte o substància susceptible de dur organismes infecciosos (com els gèrmens o paràsits) i per tant, transferir-los d'un individu original a un altre. Un fòmit pot ser qualsevol cosa -com un drap o una baieta-. Les cèl·lules de la pell, els cabells, la roba i la roba de llit són fonts comunes de contaminació de l'hospital.) contaminats amb aquestes secrecions.

      3. El contacte amb la mucosa de la boca, nas o ulls. El SARS-CoV-2 s'ha detectat en secrecions nasofaringes, incloent la saliva.

Es considera que les persones asimptomàtiques poden transmetre la malaltia.

Tot i que les investigacions inicials apunten que el virus pot estar present en alguns casos en la femta, fins a la data no s'ha notificat cap cas de transmissió per via fecal-oral de virus de la COVID-192,3,4

  • Què és la Covid-19? És la malaltia produïda pel SARS-Cov-2. Cursa en el 80% dels casos de forma lleu o moderada, el 15% necessita ingrés hospitalari i el 5% vigilància intensiva1.Segons la situació de salut de la persona, la malaltia pot ser més o menys greu. Els factors de risc intrínsecs més importants en relació a la gravetat de la malaltia són1:
    • Malalties respiratòries com l’asma.

    • Malalties cardiovasculars o de risc cardiovascular com la hipertensió, l’obesitat.
    • Malalties canceroses.

Veure bibliografia: Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias. Información científica-técnica. Enfermedad por coronavirus, COVID-19. Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación. Ministerio de Sanidad y Consumo. Actualización 18 de mayo 2020. Disponible en https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/ITCoronavirus.pdf

Veure bibliografia: Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias. Información científica-técnica. Enfermedad por coronavirus, COVID-19. Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación. Ministerio de Sanidad y Consumo. Actualización 18 de mayo 2020. Disponible en https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/ITCoronavirus.pdf

Veure bibliografia: 2. World health Organization. Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) [Internet]. 2020. Disponible en: https://www.who.int/docs/defaultsource/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf 3. Yeo C, Kaushal S, Yeo D. Enteric involvement of coronaviruses: is faecal-oral transmission of SARS-CoV-2 possible? Lancet Gastroenterol Hepatol. 19 de febrero de 2020; 4. Holshue ML, DeBolt C, Lindquist S, Lofy KH, Wiesman J, Bruce H, et al. First Case of 2019 Novel Coronavirus in the United States. N Engl J Med [Internet]. 31 de enero de 2020 [citado 6 de febrero de 2020];0(0):null. Disponible en: https://doi.org/10.1056/NEJMoa2001191

Veure bibliografia: Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias. Información científica-técnica. Enfermedad por coronavirus, COVID-19. Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación. Ministerio de Sanidad y Consumo. Actualización 18 de mayo 2020. Disponible en https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/ITCoronavirus.pdf

Veure bibliografia: Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias. Información científica-técnica. Enfermedad por coronavirus, COVID-19. Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación. Ministerio de Sanidad y Consumo. Actualización 18 de mayo 2020. Disponible en https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/ITCoronavirus.pdf