Omet navegació

1.4 Bloqueig de l'estació de treball

Pot passar que, si has anat a esmorzar o al lavabo, quan tornis et trobis amb un canvi de fons d'escriptori o un correu que convida a una festa a casa teva. S'han donat casos que no han estat companys simpàtics qui ens han fet una broma, sinó una altra persona amb males intencions. Imagina tot allò que pot arribar a passar si ens trobem en un espai de treball obert com un centre de cotreball.

Si busques notícies a les xarxes socials, trobaràs més d'un cas de suplantació d'identitat a gmail o Instagram. Això pot passar fàcilment si, a més a més, emmagatzemes les credencials als navegadors. Què passaria si aquest accés il·legítim esdevingués una fuita d'informació, una infracció o un frau?

El dispositiu tecnològic corporatiu emprat per teletreballar no ha de quedar mai desatès, especialment si s'ha superat el procés d'identificació i autenticació per accedir a sistemes i/o aplicacions. Quan hagis de desatendre’l temporalment, cal que romangui bloquejat i encadenat (hi ha sistemes per poder-ho fer).

En el cas de fer ús d'un dispositiu digital propi es recomana actuar de la mateixa manera.

Cal protegir l’accés al dispositiu mòbil activant un dels mecanismes de desbloqueig permesos, sempre que tècnicament sigui possible i preferentment amb aquest ordre: codi o contrasenya de desbloqueig, PIN de desbloqueig i empremta digital. No es recomana l’ús d’un patró de desbloqueig ja que aquest mecanisme té un nivell de seguretat mitjà, convertint-lo en el més susceptible d’accés per tercers no autoritzats.

Per aquest motiu, cada cop que t’aixequis de la cadira, sobretot si estàs treballant en un espai compartit, cal adquirir l'hàbit de prémer les tecles Win + L. No només es tracta de bromes, sinó de tenir precaució davant d'un potencial robatori d'informació, frau o infecció de virus.

Finalment, cal que apaguis l'ordinador quan donis per tancada la jornada laboral, encara que estiguis treballant a casa. Quan es reinicia el sistema operatiu, permetem que s'actualitzi el programari i es descarreguin les darreres proteccions de seguretat necessàries.

Els dispositius digitals emprats tindran instal·lat un programari antivirus, eines de neteja de codi maliciós i una política activa de pegats que hauran d’estar permanentment actualitzats.


Recull de notícies que parlen de casos reals

Quin mètode de desbloqueig de mòbil és més segur?🔗enllaç

El que no has de fer mai si et roben el telèfon mòbil. 🔗enllaç