Recurs extraordinari de revisió
Es tracta d’un recurs extraordinari, la qual cosa significa que només pot interposar-se per motius expressament taxats en la llei. Tampoc no pot ser utilitzat per a l’examen d’aspectes l’anàlisi dels quals s’hauria pogut fer a través dels recursos ordinaris procedents. La seva apreciació és molt estricta i se centra únicament en la concurrència de la causa invocada.
El recurs extraordinari de revisió és independent de la revisió d’ofici i la rectificació d’errors previstes a la Llei. És a dir, aquest recurs no perjudica el dret dels interessats a formular la sol·licitud per tal que l’Administració declari d’ofici la nul·litat dels actes administratius que hagin posat fi a la via administrativa o que no hagin estat recorreguts en termini, en els supòsits previstos, ni tampoc per tal que l’Administració rectifiqui en qualsevol moment els errors materials, de fet o aritmètics existents en els seus actes, ni el seu dret que les mateixes se substanciïn o resolguin (art. 125.3.).
Respecte al termini d’interposició del recurs, la Llei no estableix un tractament homogeni, ja que, malgrat que en bona part dels supòsits comença a comptar des de la incorporació o aparició d’un document, quan es tracta de documents que estan en el mateix expedient es fixa un termini màxim que opera sobre la base d’assenyalar un llindar màxim de revisió.
D’acord amb el que es disposa a l’article 125.2. de la Llei, el recurs extraordinari de revisió s’interposarà:
- Quan la causa de la interposició sigui que en dictar-los s’hagués incorregut en error de fet, que resulta dels mateixos documents incorporats a l’expedient, dins del termini dels quatre anys següents a la data de la notificació de la resolució impugnada.
- En els altres casos el termini serà de tres mesos, a comptar des del coneixement dels documents o des que la sentència judicial quedi ferma.
En relació amb els motius del recurs, tal com estableix l’article 125.1. de la Llei, contra els actes ferms en via administrativa podrà interposar-se el recurs extraordinari de revisió davant l’òrgan administratiu que els va dictar, que també serà el competent per a la seva resolució quan concorri alguna de les circumstàncies següents:
- Que en dictar-los s’hagués incorregut en error de fet, que resulti dels mateixos documents incorporats a l’expedient.
- Que apareguin documents de valor essencial per a la resolució de l’assumpte que, encara que siguin posteriors, evidenciïn l’error de la resolució recorreguda.
- Que en la resolució hagin influït essencialment documents o testimoniatges declarats falsos per sentència judicial ferma, anterior o posterior a aquella resolució.
- Que la resolució s’hagués dictat com a conseqüència de prevaricació, suborn, violència, maquinació fraudulenta o una altra conducta punible i s’hagi declarat així en virtut de sentència judicial ferma.