Omet navegació

1. Introducció

A la unitat 1 hem vist com crear un compte de Google. Amb aquest compte podem accedir a totes les aplicacions disponibles al núvol que ens ofereix la companyia.

En aquesta unitat ens centrarem en la utilització de Google Drive. Aquesta eina serveix per emmagatzemar tot tipus d’arxius, com documents, fotografies i d’altres. A més, podem crear i editar documents, formularis, fulls de càlcul i presentacions, el que es coneix com a Google Docs, així com controlar els canvis i les versions d’un arxiu.

Amb Drive també es poden compartir els arxius amb altres usuaris i usuàries, i sincronitzar-los entre diferents dispositius. Per exemple, si afegim un arxiu a Drive des del nostre telèfon mòbil, també hi podrem accedir des del nostre ordinador personal, portàtil o tauleta simplement.

L’avantatge d’aquest sistema és que els arxius estan disponibles a tots els dispositius en qualsevol moment, així com les eines necessàries per modificar-los, en el cas de documents, fulls de càlcul, etc. Això ens dona una gran flexibilitat a l’hora de treballar-hi.

D’altra banda, Drive ens proporciona les eines per compartir fàcilment els arxius amb terceres persones, fora del nostre cercle. Els podem permetre descarregar una còpia de l’arxiu o bé permetre’ls-en el control, de manera que el puguin editar i així fer-hi feina de manera conjunta. S’elimina també la necessitat d’enviar arxius per correu electrònic, dispositius d’emmagatzematge o d’altres, amb els problemes de controlar les diferents versions dels arxius que suposa.

Si compartim un arxiu i hi feim feina de manera conjunta, els canvis es mostren en temps real als dispositius de les diferents persones que l’editen. Es desa un històric amb els canvis fets en l’arxiu, amb l’autor o autora d’aquests canvis i el dia i l’hora del canvi. Gràcies a aquest històric, podem tornar enrere qualsevol canvi fet en qualsevol moment.

Quan s’edita un arxiu de Docs (documents, fulls de càlcul, etc.), no s’han de desar els canvis, atès que Google els desa de manera automàtica a mesura que els elaboram. Per tant, el perill de perdre la feina feta en els nostres arxius és pràcticament inexistent.

Respecte a l’espai disponible, avui dia, Google ens dona 15 GB d’espai per a l’emmagatzematge personal. Podem incrementar aquesta quantitat amb el pagament d’una quota mensual. Cal tenir en compte aquesta limitació, ja que es produirà un error si intentam afegir-hi arxius en haver arribat al límit de l’espai disponible.