Omet navegació

3. Modalitats de reduccions de jornada

3.1. Modalitats

Actualment, com ja sabem de les unitats anteriors, els diferents tipus de reducció de jornada es troben regulats en el Decret 7/2020, de 31 de gener, pel qual es regulen els permisos, les llicències, les vacances i altres mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (d’ara en endavant Decret 7/2020).

Una possible classificació de les reduccions de jornada pot ser la següent:

a) Permisos que preveuen, juntament amb una reducció de jornada, una absència a l’inici o al final de la jornada, a elecció de la persona sol·licitant (permisos estudiats en la unitat 1), regulats en el capítol 1 del Decret 7/2020, i que són els següents:

  • Permís per lactància de fills o filles menors de dotze mesos -gaudi diari- (art.10).
  • Permís per lactància de fills o filles menors de dotze mesos. -gaudi acumulat- (art.10).
  • Permís per naixement de fills o filles prematurs o per hospitalització a continuació del part (art.11).

b) Permisos concebuts específicament com a reduccions de jornada (permisos estudiats en la unitat 1), i també regulats en el capítol 1 del Decret 7/2020:

  • Permís de reducció de jornada per guarda legal o atenció directa (art.12).
  • Permís de reducció de jornada per atendre un familiar de primer grau per malaltia molt greu (art.13).
  • Reducció de jornada per al personal funcionari de més de seixanta anys (art.14).
  • Reducció de jornada per problemes de salut que no donin lloc a incapacitat temporal o permanent (art.15).

c) Reduccions incloses en els permisos de conciliació de la vida personal, familiar i laboral i per raó de violència de gènere (permisos estudiats en el la unitat 2) i recollits en el capítol 2 del Decret 7/2020, en què també, juntament amb l’absència, es preveu l’opció de la reducció de jornada en els casos següents:

  • Permís per a víctimes de violència de gènere o de terrorisme (art. 25)
  • Permís per cura de fills menors afectats de malaltia greu (art.26)

d) Reduccions de jornada no incloses en el Decret 7/2020:

Reducció de jornada voluntària (article 5 del Decret llei 5/2012), que, fins ara, s’ha anat aprovant amb vigència anual en les successives lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de cada any des d’aleshores.

3.2. Criteris generals de les reduccions de jornada.

D’acord amb l’article 16 del Decret 7/2020:

  • L’inici i final de la jornada es refereix a la jornada que cada funcionària o funcionari tengui reconeguda en cada cas.
  • La jornada reduïda es computa com a jornada completa a l’efecte de reconeixement d’antiguitat, sense perjudici del règim aplicable a efectes de cotització en matèria de protecció social.
  • Es incompatible amb la realització de qualsevol altra activitat retribuïda durant l’horari que ha estat objecte de reducció.

3.3. Reducció de jornada voluntària prevista en la Llei de Pressuposts

Aquesta reducció va tenir el seu origen en el Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques (BOIB núm. 79 ext., d’11 de juny de 2012), en el qual es va aprovar per primera vegada aquest tipus de reducció amb la vigència d’aquell any. No obstant això, des d’aleshores s’ha aprovat, també únicament amb una vigència anual, el mateix permís de forma reiterada en la llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma corresponent a cada any.

a) Normativa:

Art. 26 de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020.

b) Durada: Un màxim d'1/3 de la jornada.

La seva vigència és només fins a 31 de desembre de 2020. S’ha reiterat de forma idèntica en totes les lleis de pressuposts des de l’any 2013, però, com hem avançant abans, es limita la seva vigència a l’exercici pressupostari en qüestió.

c) Termini màxim per resoldre: 10 dies.

d) Efectes del silenci: Desestimatori.

e) Observacions:

  • Disminució proporcional corresponent de retribucions.
  • Condicionat a les necessitats del servei. Si bé la denegació per aquesta causa s'ha d'apreciar mitjançant una resolució motivada de la secretaria general.
  • La concessió és incompatible amb la realització de qualsevol altra activitat durant l'horari que ha estat objecte de reducció.
  • Als efectes de compliment horari, s'ha de tenir en compte la Instrucció 1/2013.
  • Només es pot gaudir en la part flexible de l’horari general, tot respectant la part fixa (de 9,00h a 14,00h).
  • Aquesta modalitat de reducció és incompatible amb les reduccions de jornada que es preveuen en els articles 48 i 49 de l’EBEP.

f) Tramitació:

La sol·licitud del permís s’ha de formular amb antelació suficient, per mitjans telemàtics, a través del Portal de Serveis al Personal, amb el vistiplau del cap del departament, del servei o de l’òrgan directiu que correspongui (actualment i mentre no s’implanti l’administració electrònica el criteri es fer la sol·licitud en paper atès que afecta a la nòmina).


g) Òrgan competent per resoldre:

La secretaria general de cada conselleria o òrgan competent del sector públic instrumental amb personal funcionari adscrit.

h) Justificació: No se'n requereix.

i) Notificació de la resolució:

De forma telemàtica a través del Portal de Serveis al Personal (actualment i mentre no s’implanti l’administració electrònica el criteri es fer la sol·licitud en paper atès que afecta a la nòmina).