Omet navegació

4. Flexibilitat horària

4.1. Consideracions generals

El Capítol V Decret 7/2020, que regula les mesures de conciliació relatives a la jornada laboral estableix dues mesures de flexibilitat horària:

  • Flexibilitat horària addicional per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral (article 35).
  • Flexibilitat de jornada en còmput anual pels períodes de vacances estivals escolars (article 36).

4.2. Flexibilitat horària addicional per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

El personal funcionari, tindrà dret a una hora de flexibilitat horària addicional en els següents supòsits:

a) Cura de fills menors de 14 anys.
b) Cura de fills amb discapacitat física, psíquica o sensorial.
c) Cura de cònjuge, parella estable o familiar fins al segon grau de consanguinitat o d’afinitat, o d’una persona a càrrec directe amb incapacitat física, psíquica o sensorial.
d) Per raó de violència de gènere, per fer-ne efectives la protecció i el dret a l’assistència social, sens perjudici dels altres drets que estableix l’article 49 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic.

Es independent de la flexibilitat horària establerta amb caràcter general.

a) Normativa:

Autonòmica:

  • Art. 35, 37 a 41 i Annexos 1 i 2 del Decret 7/2020.
  • Punt 19 de la Instrucció 1/2017 del director general de Funció Pública i Administracions Públiques adreçada a les secretaries generals o als òrgans que tenguin atribuïdes les funcions equivalents en matèria de personal per la qual es fixen els criteris sobre control d'entrades i sortides, el compliment de l'horari i les justificacions de les absències.

b) Observacions:

  • La concessió de la flexibilitat horària sempre està condicionada sempre a que les necessitats del servei ho permetin.
  • Es podran autoritzar dues hores addicionals de flexibilitat horària en els següents supòsits:
    • Quan tinguin al seu càrrec persones amb discapacitat fins al primer grau de consanguinitat o afinitat, a fi de conciliar els horaris dels centres educatius ordinaris, d'integració i d'educació especial, dels centres d'habilitació i rehabilitació, dels serveis socials i centres ocupacionals, així com altres centres específics on la persona amb discapacitat rebi atenció.
    • Per motius directament relacionats amb la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, els òrgans de personal poden autoritzar excepcionalment, a títol personal, una flexibilitat, la qual no podrà tenir una duració superior als sis mesos dins un període de dos anys, ni ser modificar en més de dues hores l’horari fix.
  • La resolució que reconegui les flexibilitats establertes en aquest article haurà d’establir-ne la forma de gaudi que, en tot cas:
    • Serà compatible amb la flexibilitat horària establerta amb caràcter general.
    • Podrà afectar a l'inici de la jornada, al final o ambdós.
    • Haurà d'establir l'obligació de prestar serveis com a mínim cinc hores diàries en el supòsit de personal amb jornada completa.

c) Compatibilitat de la flexibilitat horària amb les reduccions de jornada:

  • Les reduccions de jornada es poden compatibilitzar amb la flexibilitat horària, la qual cosa incideix sobre el control del compliment horari.
  • Criteris de compatibilitat d’acord amb el punt 2 de la Instrucció 1/2013: El personal amb reducció de jornada per motius de conciliació podrà sol·licitar la flexibilitat horària addicional en la part fixa que resulti de l’aplicació de la reducció de la jornada corresponent.

d) Tramitació:

La sol·licitud del permís s’ha de formular amb antelació suficient, per mitjans telemàtics, a través del Portal de Serveis al Personal, amb el vistiplau del cap del departament, del servei o de l’òrgan directiu que correspongui (Actualment, i mentre no es generalitzi la implantació de l’administració electrònica, encara no està habilitada la tramitació en el Portal i es realitza en paper).

e) Òrgan competent per resoldre:

La secretaria general de cada conselleria o òrgan competent del sector públic instrumental amb personal funcionari adscrit.

f) Termini màxim per resoldre: 1 mes.

g) Efectes del silenci: Estimatori.

h) Notificació de la resolució:

De forma telemàtica a través del Portal de Serveis al Personal (actualment, i mentre no es generalitzi la implantació de l’administració electrònica, el criteri és realitzar-la en paper atès que afecta a la nòmina).

i) Justificació:

Certificat mèdic justificatiu.

El grau de parentiu i la relació familiar s’ha d’acreditar amb el llibre o els llibres de família, una resolució del Registre de Parelles Estables de les Illes Balears, una certificació del Registre Civil, o bé amb la inscripció en qualsevol registre públic que acrediti el fet causant.

4.3. Flexibilitat de jornada en còmput anual pels períodes de vacances estivals escolars.

  • Per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i sempre que les necessitats del servei ho permetin,
  • Per al personal, amb fills o persones subjectes a la seva tutela o acolliment de fins a 14 anys d'edat,
  • Es pot sol·licitar aquesta flexibilitat durant el període de vacances escolars estivals de cada any.
  • Aquest dret pot exercir-se també l'any en el qual el menor o la menor compleix l'edat de 14 anys.
  • També el personal que tengui a càrrec seu persones amb discapacitat fins al primer grau de consanguinitat o afinitat pot sol·licitar aquesta flexibilitat en còmput anual durant el període de vacances dels centres específics on la persona amb discapacitat rep atenció.

a) Normativa:

Autonòmica:

  • Art. 36 , 37 a 41 i Annexos 1 i 2 del Decret 7/2020.
  • Punt 20 de la Instrucció 1/2017 del director general de Funció Pública i Administracions Públiques adreçada a les secretaries generals o als òrgans que tenguin atribuïdes les funcions equivalents en matèria de personal per la qual es fixen els criteris sobre control d'entrades i sortides, el compliment de l'horari i les justificacions de les absències.

b) Observacions:

  • La flexibilitat horària està condicionada a les necessitats del servei.
  • Les reduccions de jornada es poden compatibilitzar amb la flexibilitat horària, la qual cosa incideix sobre el control del compliment horari.
  • La flexibilitat de jornada en còmput anual pels períodes de vacances estivals escolars és compatible amb la flexibilitat horària addicional per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

c) Definicions:

Període de vacances estivals escolar: el que estableixi en cada moment la Conselleria competent en matèria educativa mitjançant la determinació del calendari escolar.

e) Tramitació:

  • La flexibilitat s'haurà de sol·licitar abans de l'inici de l'any natural corresponent i seguirà vigent sempre que no s'alterin les circumstàncies que determinaren el seu atorgament, no es produeixi un canvi de lloc, de conselleria d'adscripció o es revoqui la resolució per causes justificades.
  • En els supòsits que la sol·licitud no s'efectuï abans de l'inici de l'any natural, la compensació només es pot efectuar durant el temps que resta per finalitzar l'any des de la data de sol·licitud.

f) Forma de gaudi:

  • Aquest dret es pot exercir també l'any en el qual el menor o la menor compleixi l'edat de 14 anys.
  • La jornada laboral durant aquest període de temps serà d’un mínim de cinc hores diàries que hauran de coincidir amb la part fixa de l’horari de presència obligada.
  • El defecte d’hores podrà compensar-se durant l'any natural.
  • L’incompliment de la jornada en el còmput anual derivat de l’ús d’aquesta flexibilitat donarà lloc a la deducció proporcional de retribucions, sense perjudici de la responsabilitat disciplinària en què s’hagi pogut incórrer.
  • Un cop concedida, la flexibilitat regulada en aquest precepte segueix vigent sempre que no s’alterin les circumstàncies que en determinaren l’atorgament, es canviï de lloc de treball ( la modificació de la Instrucció 1/2017 diu conselleria) o es revoqui la resolució per causes justificades.

g) Òrgan competent per resoldre:

La secretaria general de cada conselleria o òrgan competent del sector públic instrumental amb personal funcionari adscrit.

h) Termini màxim per resoldre: 1 mes.

i) Efectes del silenci: Estimatori.

j) Notificació de la resolució:

De forma telemàtica a través del Portal de Serveis al Personal (actualment, i mentre no es generalitzi la implantació de l’administració electrònica, el criteri és realitzar-la en paper atès que afecta a la nòmina).

k) Justificació:

Llibre de família/certificat mèdic justificatiu.