Omet navegació

Risc en les relacions sexuals: embarrassos no desitjats i ITS

Les relacions sexuals tenen una sèrie de riscs per a la salut, entenent per salut l’estat de complet benestar físic, mental i social (OMS). Aquests riscs, que es relacionen entre ells, són els següents:

  • Riscs socials: sèxting, assetjament escolar (bullying), etiquetes («maricón», «fresca»...), etc.

  • Riscs psicològics: por, ansietat, depressió...

  • Riscs físics: embarassos no desitjats, VIH (virus de la immunodeficiència adquirida) i altres ITS (infeccions de transmissió sexual), lesions ocasionades per relacions sexuals violentes.


En aquest apartat ens centrarem en els embarassos no desitjats i les ITS.

Les relacions sexuals, com hem vist fins ara, han de ser plaents i per això han de ser segures, ens hem de protegir per gaudir durant la relació i per posteriorment no passar cap pena de si s’ha produït un embaràs o tenim una ITS.


Ens hem d’assegurar que les relacions sexuals només tindran conseqüències desitjades (gaudir, plaer), per això és fonamental la seguretat, que només s’aconsegueix amb el pèting, el preservatiu, protectors bucals i els mètodes anticonceptius.

A l’hora de prevenir els riscs físics i gaudir d’unes relacions plaents, és important transmetre que no hi ha una única manera de tenir sexe, depèn del moment, de les ganes... És fonamental respectar les nostres necessitats i les de la parella sexual, tenir clar el que volem i saber posar límits a aquelles pràctiques sexuals que no desitjam realitzar.

Les Illes Balears són una de les comunitats autònomes amb una incidència de VIH de les més altes, amb una tendència ascendent en els darrers anys de casos de sífilis i amb unes de les taxes més altes d’interrupció voluntària de l’embaràs.

En diferents enquestes realitzades en l’àmbit nacional s’observa una tendència a iniciar les relacions coitals a edats cada vegada més primerenques, en les quals la gestió del risc és més difícil. En disminuir l’edat de la primera relació coital i retardar-se l’edat en què es forma una família, augmenta el període d’activitat sexual, amb un nombre més gran de parelles sexuals i amb més probabilitat de mantenir relacions sexuals de risc.