Omet navegació

VIH i altres infeccions de transmissió sexual

Segon l’Academia Española de Dermatología i Venereología, un de cada quatre adolescents sofrirà una ITS abans d’acabar el batxillerat. El 50 % de les persones diagnosticades d’ITS tenen entre 15 i 24 anys.

Possibles causes:

  • relacions coitals sense protecció
  • relacions a edats més primerenques
  • sistema immunitari immadur
  • manca de maduresa del coll uterí
  • consum d’alcohol i altres drogues
  • diverses parelles sexuals

VIH/SIDA

El VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana) actua sobre la funció d’uns glòbuls blancs del sistema immunitari (els limfòcits CD4) i els converteix en agents reproductors dels virus, que destrueixen les defenses de l’organisme de forma progressiva.

La infecció pel VIH és un procés lent, on en la majoria dels casos, durant un període de temps llarg (anys), les persones infectades pel VIH no presenten cap símptoma, cosa que fa que algunes ignoren la pròpia seropositivitat (són portadores del virus) i, per tant, poden transmetre el virus a altres persones sense saber-ho. Quan la infecció està en la seva fase més avançada, on apareixen infeccions greus i càncers, es denomina sida (Síndrome de la Immunodeficiència Adquirida ). 

El VIH es transmet per 4 fluïts: sang, semen, secrecions vaginals i la llet materna. Perquè hi hagi transmissió, hi ha d’haver contacte directe entre el fluid infectat i una porta d’entrada al cos a través de les mucoses (revestiment interior de la boca, la vagina, el gland i l’anus) o alguna ferida oberta i profunda.

Clicau aquí per veure el vídeos de com es transmet el VIH:

https://www.youtube.com/watch?v=HSZpcaTnDPI
https://www.youtube.com/watch?v=-iJAMt3XEks

 

 

El diagnòstic es realitza mitjançant una senzilla anàlisi de sang que detecta la presència d’anticossos contra el VIH. La prova és considera fiable a partir de les dotze setmanes. Abans es pot detectar el virus a través de tècniques de biologia molecular (PCR).

En el cas dels bebès nascuts de mares seropositives, aquest són sempre seropositius fins als dotze-devuit mesos del naixement, ja que els anticossos de la mare passen al bebè de forma passiva a través de la placenta durant l’embaràs. En aquest cas el diagnòstic és realitza a través de proves virològiques.


Actualment no hi ha ni tractament curatiu ni vacuna, amb la medicació actual, els antiretrovirals, si se segueix rigorosament el tractament i es porta una vida saludable, es poden millorar significativament la qualitat i l’expectativa de vida de les persones infectades. 

Més informació:
http://www.caib.es/sites/vihsida/ca/qua_cal_saber_sobre_vihsida/