Eines per a l’adolescència
Per a aquesta etapa educativa les eines que s’ofereixen són les següents:
- Onze sessions educatives.
- Una guia didàctica.
- Un document de consulta per al professorat.
- Material per a l’alumnat.
- Material informatiu per a les famílies.
- Formació per al professorat.
- Assessorament.
Les sessions educatives tenen una duració aproximada de cinquanta minuts cadascuna. Es recomana distribuir les sessions de tal manera que es tractin els quatre eixos del model sexològic (la sexualitat, l'eròtica, la conducta sexual i l’art d’estimar).
Cada sessió està integrada per diapositives que contenen text i imatges. Algunes diapositives són d’exposició teòrica i d’altres fan referència a dinàmiques educatives i vídeos. Els vídeos i les dinàmiques educatives es presenten integrats en l’estructura de cada sessió, amb la finalitat de mantenir l’atenció del jovent o com a forma de sintetitzar els aspectes exposats amb anterioritat.
La taula següent es detallen els continguts de cada sessió educativa.
En guia didàctica, per cada una de les onze sessions, es detallen:
- Objectius, continguts i material didàctic.
- Cada diapositiva d’exposició teòrica conté l’explicació dels conceptes que es tracten.
- Les dinàmiques educatives inclouen la informació necessària per desenvolupar-les, amb indicacions per adaptar la dinàmica en funció de la resposta de l’alumnat.
El document de consulta per al professorat conté els conceptes necessaris per educar en sexualitat integral durant l'adolescència. S’aconsella llegir-lo abans d’iniciar les sessions educatives.
Per al jovent s’han elaborat quatre fullets:
- Sèxting, que reforça la sessió sobre les xarxes socials.
- VIH, ITS i mètodes anticonceptius, que complementen les dues sessions sobre riscs en les relacions sexuals.
Els i les docents també teniu al vostre abast, prèvia sol·licitud a la Coordinació de Sida i Sexualitat, preservatius per utilitzar en les sessions de prevenció de risc, perquè les i adolescents els coneguin.
El material d’informació per a les famílies consisteix en:
- un full explicatiu del programa
- una presentació amb diapositive
En aquestes eines s’explica la finalitat del programa, els temes que inclou i la distribució dels temes al llarg de tota l’ESO. Aquests materials es poden publicar en la web del centre educatiu i en la de l’AMIPA. El full també es pot donar en la reunió de principi de curs que es fa amb les famílies.
Aquest document el podeu adaptar a les vostres sessions
Teniu a la vostra disposició, en cas de necessitar-ho, els recursos següents:
- Assessorament per part de les tècniques de la Coordinació de Sida i Sexualitat, via telefònica (971 177 360), per correu electrònic (salutsexual@dgsanita.caib.es) o de forma presencial.