Omet navegació

5.1.2. Règim jurídic aplicable

En concret, l'article 45 de la LOPDGDD enumera el règim jurídic dels diferents àmbits d'actuació de l'AEPD en els termes següents:

1. En l'exercici de les seves funcions públiques, l'AEPD es regeix primàriament pel que disposen l'RGPD i la LOPDGDD. Pel que fa al que aquestes normes no disposin, es regirà pel que disposa l'article 110 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 110. Règim jurídic

1. Les autoritats administratives independents es regeixen per la seva llei de creació, els seus estatuts i la legislació especial dels sectors econòmics sotmesos a la seva supervisió i, supletòriament i en tot el que sigui compatible amb la seva naturalesa i autonomia pel que disposen aquesta Llei, en particular el que disposa per a organismes autònoms; la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 47/2003, de 26 de novembre; el Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre; la Llei 33/2003, de 3 de novembre, i la resta de les normes de dret administratiu general i especial que hi siguin aplicables. Si no hi ha cap norma administrativa, s'ha d'aplicar el dret comú.
2. Les autoritats administratives independents estan subjectes al principi de sostenibilitat financera, d'acord amb el que preveu la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril.

2. El règim del personal i econòmic de l'autoritat de protecció de dades ve definit per l'article 47 de la LOPDGDD.

  • Pel que fa al personal, els llocs de treball són desenvolupats per funcionaris i per personal laboral, segons la naturalesa de les funcions assignades a cada lloc de treball. D'acord amb això, el règim del personal que presta serveis en l'AEPD és el que es preveu en l'Estatut bàsic de l'empleat públic i la normativa de funció pública aplicable, quan es tracta de funcionaris públics, i en la normativa laboral i el Conveni únic per al personal laboral de l'AGE.
  • L'Agència Espanyola de Protecció Dades ha d'elaborar i aprovar la seva llista de llocs de treball, en el marc dels criteris establerts pel Ministeri d'Hisenda, respectant el límit de despesa de personal establert en el pressupost. En aquesta llista de llocs de treball han de constar, en qualsevol cas, els llocs que han de ser ocupats en exclusiva per funcionaris públics, perquè consisteixen en funcions que impliquen la participació directa o indirecta en les potestats públiques i la salvaguarda dels interessos generals de l'Estat i de les administracions públiques.

  • L'AEPD elabora el seu pressupost i el tramet al Govern perquè sigui integrat de manera independent en els pressuposts generals de l’Estat.

  • Per complir els seus fins, l'AEPD comptarà amb les assignacions que s'estableixen amb càrrec als pressuposts generals de l’Estat, els béns i els valors que constitueixin el seu patrimoni i els ingressos, ordinaris i extraordinaris derivats de l'exercici de les seves activitats, incloent-hi els que deriven de l'exercici de les potestats que s'estableixen en l'article 58 del Reglament (UE) 2016/679. L'AEPD destinarà el resultat positiu dels seus ingressos a la dotació de les seves reserves per garantir la seva plena independència.

  • El règim de modificacions i de vinculació dels crèdits del seu pressupost serà el que s'estableix en l'Estatut de l'AEPD. Correspon a la Presidència de l'AEPD autoritzar les modificacions pressupostàries que impliquen fins a un tres per cent de la xifra inicial del seu pressupost total de despeses, sempre que no s'incrementin els crèdits per a despeses de personal. La resta de les modificacions que no excedeixin un cinc per cent del pressupost han de ser autoritzades pel Ministeri d'Hisenda i, en els altres casos, pel Govern.

  • Pel que fa al control de les activitats econòmiques i financeres de l'Agència, el control extern l'exerceix el Tribunal de Comptes i l'intern, la Intervenció General de l'Administració de l'Estat.

  • La comptabilitat de l'Agència s'ajusta al Pla General de Comptabilitat Pública.