Omet navegació

5.3.4. El règim sancionador per a les administracions públiques

Respecte a la imposició de multes a les administracions públiques, l'article 83.7 de l'RGPD assenyala el següent:

Sens perjudici dels poders correctius de les autoritats de control en virtut de l'article 58, apartat 2, cada Estat membre podrà establir normes sobre si es pot, i en quina mesura, imposar multes administratives a autoritats i organismes públics establerts en aquest Estat membre.

Resulta significatiu que el règim sancionador, en la seva dimensió econòmica, no s'aplica al sector públic, en què la sanció més habitual és o l'advertència o una mera declaració d'infracció. No obstant això, ha de tenir-se en compte que els paràgrafs segon i tercer de l'article 77 LOPDGDD preveuen un règim de responsabilitat disciplinària i la reprensió pública dels infractors:

2. Quan els responsables o els encarregats enumerats en l'apartat 1 cometin alguna de les infraccions a les quals es refereixen els articles 72-74 d'aquesta Llei orgànica, l'autoritat de protecció de dades que resulta competent ha de dictar la resolució que els sanciona amb advertència. La resolució ha d'establir també les mesures que sigui procedent adoptar perquè cessi la conducta o es corregeixin els efectes de la infracció que s'hagi comès.
La resolució s'ha de notificar al responsable o a l'encarregat del tractament, a l'òrgan de què depengui jeràrquicament, si escau, i als afectats que tenguin la condició d'interessat, si escau.

3. Sens perjudici del que estableix l'apartat anterior, l'autoritat de protecció de dades ha de proposar també la iniciació d'actuacions disciplinàries quan hi hagi indicis suficients. En aquest cas, el procediment i les sancions que cal aplicar seran els que s'estableixen en la legislació sobre règim disciplinari o sancionador que resulta d'aplicació.
Així mateix, quan les infraccions siguin imputables a autoritats i directius, i s'acrediti l'existència d'informes tècnics o recomanacions per al tractament que no hagin estat degudament atesos, en la resolució en què s'imposa la sanció s'ha d'incloure una amonestació amb denominació del càrrec responsable i se n'ha d'ordenar la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat o autonòmic que correspongui.