Omet navegació

3. Règim jurídic del reintegrament

El reintegrament d'havers indegudament abonats al personal al servei de la comunitat autònoma només està regulat a la Circular conjunta 1/1992, de 4 de novembre de 1992, relativa a deutors a la Hisenda Pública de la CAIB que tenen el seu origen en l'aplicació de les retribucions del personal si bé aquesta circular s'ha d'aplicar amb les matisacions que s'assenyalen en el procediment que s'explica a continuació.

a) Quan aquestes quantitats tenen el seu origen en relacions de dret públic, han de ser considerades com a recursos de la Hisenda de la comunitat autònoma en virtut de l'article 12 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears (en endavant LF). Per al seu cobrament, la Hisenda de la comunitat autònoma gaudeix de les prerrogatives establertes legalment a favor de la Hisenda de l'Estat per al cobrament dels tributs (article 18 LF).

La recaptació s'ha de dur a terme de conformitat amb l'article 19 de la LF dins del termini de prescripció de quatre anys establert a l'article 24 del mateix text normatiu.

Extracte de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears

Article 12. Recursos de la Hisenda Pública de la comunitat autònoma

1. La Hisenda Pública de la comunitat autònoma és constituïda pels recursos següents:

a) Els ingressos procedents del seu patrimoni. b) Els ingressos derivats de les activitats que exerceixi en règim de dret privat. c) Els preus públics. d) Els tributs propis. e) Els tributs cedits totalment o parcialment per l'Estat. f) Els recàrrecs sobre els tributs de l'Estat. g) Les participacions en ingressos de l'Estat, mitjançant els fons i la resta de mecanismes que estableixi la legislació estatal. h) El producte de l'endeutament i de la resta d'operacions de crèdit. i) El producte de les multes i les sancions en l'àmbit de les seves competències. j) Les assignacions que s'estableixin en els pressuposts generals de l'Estat. k) Les transferències que procedeixin dels fons que regula la legislació estatal de finançament de les comunitats autònomes. l) Qualssevol altres que obtengui o que li atribueixin altres persones o entitats, públiques o privades.
2. Els ingressos de dret públic es regeixen per les disposicions d'aquest capítol, i els ingressos de dret privat, per les normes aplicables en cada cas.

Article 18. Prerrogatives de la Hisenda Pública de la comunitat autònoma

1. L'Administració de la comunitat autònoma i les entitats a les quals es refereix l'article 2.2 d'aquesta llei gaudeixen de les prerrogatives que s'estableixin legalment a favor de la hisenda de l'Estat per al cobrament dels tributs i els altres ingressos de dret públic que han de percebre. Així mateix, l'Administració de la comunitat autònoma i totes les entitats de dret públic que siguin titulars de tributs o altres ingressos de dret públic han d'exigir aquests recursos d'acord amb els procediments administratius corresponents.

Article 19. Recaptació dels ingressos de dret públic

1. El pagament dels deutes corresponents a tributs i a altres ingressos de dret públic s'ha de fer en període voluntari o en període executiu. 2. El període voluntari és el que estableixen les normes aplicables als diferents recursos o, si no n'hi ha, el que estableix la Llei general tributària. 3. El període executiu s'inicia l'endemà d'haver-se exhaurit el període voluntari de pagament. 4. L'inici del període executiu determina: a) La meritació dels recàrrecs i els interessos que estableix la Llei general tributària. b) L'execució del deute pel procediment administratiu de constrenyiment sobre el patrimoni de l'obligat al pagament, d'acord amb la Llei general tributària i la normativa reglamentària que la desplega en matèria de recaptació.

Article 24. Prescripció

1. Llevat del que estableixin les lleis reguladores dels diversos recursos, el dret a reconèixer o liquidar crèdits a favor de la Hisenda Pública de la comunitat autònoma i el dret a cobrar els crèdits reconeguts o liquidats prescriuen al cap de quatre anys comptadors des que el dret a liquidar es pot exercir i des que el pagament del crèdit liquidat és exigible, respectivament.

2. El còmput del termini de prescripció dels drets de la Hisenda Pública de la comunitat autònoma s'interromp de conformitat amb el que estableix la Llei general tributària.

3. Els drets de la Hisenda Pública de la comunitat autònoma declarats prescrits han de ser donats de baixa en els comptes corresponents, amb la tramitació prèvia de l'expedient oportú, en el qual s'han de deduir les responsabilitats en què puguin haver incorregut els funcionaris encarregats de gestionar-los."

b) Quan aquestes quantitats tenen origen en relacions de dret privat, aquestes s'han de recuperar amb subjecció a les normes i procediments del dret privat, és a dir, per la via jurisdiccional corresponent, sense perjudici de poder donar l'oportunitat al deutor de satisfer la quantitat de forma prèvia a la interposició de la demanda corresponent.