Omet navegació

4.1. Inici del procediment

a) Si el deutor continua en nòmina, els imports percebuts en excés per aquest, segons la Circular conjunta de novembre de 1992, han de ser retinguts en la/les següent/s nòmina/es.

Aquesta compensació en nòmina en cap cas podrà suposar retenir més enllà del salari mínim interprofessional.

Actualment el salari mínim interprofessional és de 950 € per 14 pagues.

b) En canvi, si el deutor ja no es troba en nòmina, s'haurà de fer un requeriment a aquest notificant-li en forma la liquidació del deute i concedint-li el corresponent termini pel reintegrament voluntari i advertint que en cas d'incompliment de l'obligació de pagament en el període atorgat s'iniciaran les actuacions per a reclamar el deute.

Concretament s'iniciarà el període executiu (en les relacions de dret públic) o les actuacions per a reclamar el deute en via jurisdiccional (en les relacions de dret privat).

b.1) En els procediments que tenen el seu origen en relacions de dret públic, la recuperació dels havers indegudament abonats implica la tramitació d'un procediment administratiu que s'inicia d'ofici, de conformitat amb l'article 58 de la Llei 39/2015. Per tant, en aquest cas s'ha d'elaborar una resolució d'inici que és un simple acte de tràmit. L'informe previ del servei corresponent a aquesta resolució no ha de ser objecte d'audiència atès que, segons l'article 82 de la Llei 39/2015 aquest tràmit es farà un cop instruïts els procediments, i immediatament abans de redactar la proposta de resolució .

Així, la direcció general competent en matèria de funció pública, vist l'informe del servei corresponent, ha d'elevar proposta raonada d'iniciació de l'expedient de reintegrament a la persona titular de la conselleria competent en matèria de funció pública. La resolució d'inici s'ha de notificar a la persona interessada tot contenint la proposta provisional de liquidació.

La competència per iniciar aquest procediment correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria de funció pública en virtut de l'article 6.4 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

b.2) En canvi, en els procediments que tenen origen en relacions de dret privat, es notificarà una liquidació del deute calculat per l'Administració amb la possibilitat de reintegrar-lo en un període voluntari. En cas de no retornar aquesta quantitat les actuacions s'hauran de fer per la via del dret privat, és a dir, a través de la via jurisdiccional corresponent.