Omet navegació

1. SEXE I GÈNERE

En moltes ocasions, els termes sexe i gènere s’utilitzen de manera indistinta, com si es tractés de sinònims. La realitat ens demostra que el seu significat és molt diferent.

1.1. Sexe

El sexe biològic o el sexe assignat al naixement fa referència a les característiques biològiques o fisiològiques que defineixen a femelles i mascles. Es determina tenint en compte els genitals, els òrgans reproductors, les hormones i els cromosomes. Així doncs, parlem de femelles i mascles, de sexe femení i sexe masculí.

Hi ha determinades persones que compten amb unes característiques que no coincideixen estrictament amb les que tradicionalment es consideren pròpies dels mascles o de les femelles. Per exemple, persones amb una ambigüitat genital; amb combinacions cromosomes diferents a la XY o XX, com ara XXY; amb genitals externs que no s’ajusten a les seves hormones, entre d’altres. Aquestes persones són intersexuals i no, com moltes vegades se'ls denomina de manera errònia, hermafrodites.

1.2. Gènere

El gènere és una atribució social, això és, al conjunt de rols, conductes, activitats i atributs construïts socialment que una cultura determinada, en un moment històric concret, assigna a una persona segons el seu sexe biològic.

Tradicionalment, s’ha considerat que únicament hi havia dues categories de gènere: femení i masculí. No obstant això, aquesta seria una visió reduccionista que només tindria en compta el gènere binari (femení o masculí). Avui dia, s’ha posat de manifest que existeixen altres gèneres, coneguts com gèneres no binaris, com ara, gènere fluït, bigènere, intergènere, pangènere, agènere, entre d’altres.

Gèneres binaris Gèneres no binaris

1.3. Altres termes que no cal confondre

A continuació, trobaràs la definició d’altres conceptes distints a sexe i gènere que sovint ens porten a confusió:

Identitat de gènere

Percepció personal que una persona té sobre el gènere que la societat li atribueix. Així doncs, pot sentir-se identificada amb el gènere que la societat li assigna o no, i comprèn tant els gèneres binaris com els no binàries. De manera simplista, podem parlar de:

  • Persones cisgènere: la persona s’identifica amb el seu sexe biològic.
  • Persones transgènere: la persona no s’identifica amb el seu sexe biològic, però sí amb un altre gènere (binari o no binari).

Expressió de gènere

Representació externa del nostre gènere; és a dir, és la forma a través de la qual expressem cap a l’exterior qui som, amb quin gènere ens identifiquem. Per tant, engloba l’aparença, el comportament, l’actitud, els gestos, entre d’altres.

Orientació sexual

Ve determinada pel sexe biològic de les persones per les quals sentim una atracció sexual, eròtica, emocional, afectiva o romàntica. Alguns exemples en serien l’heterosexualitat, l’homosexualitat, la bisexualitat o l’asexualitat, entre d’altres. En tot cas, és important entendre l’abast d’aquest concepte, ja que existeixen unes discriminacions particulars associades a l’orientació sexual.

1.4 Termes que utilitzarem

Malgrat els avenços, tant la llei com les investigacions i els informes actuals tenen una visió reduccionista del concepte gènere i, per tant, l’entenen en sentit binari (femení o masculí). Tampoc tenen en compte la identitat de gènere. Així doncs, en realitat només es contempla la diferència per raó de sexe biològic.

Per aquest motiu, a llarg de totes les unitats, utilitzarem els termes “dona” i “home” associats únicament al sexe biològic, això és, “dona = femella” i “home = mascle”.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)