“Tothom rep tanta informació durant tot el dia que perd el sentit comú”
(Gertrude Stein, 1874 - 1946)
INTRODUCCIÓ
I això que quan aquesta novel·lista, poeta, dramaturga i col·leccionista d'art estatunidenca va dir aquesta frase, Internet encara no existia.
En l’actualitat, penseu que les persones estan més informades que fa 50 anys? O, paradoxalment, aquest accés tan ràpid i fàcil a la informació ha contribuït a una desinformació generalitzada?
Avui dia són moltes les persones que tenen una opinió formada, ferma, sobre qualsevol tema. Tant se val que sigui sobre política, economia, religió, educació, feminisme... La qüestió és tenir alguna cosa que dir. Tothom vol donar a conèixer el seu parer que, per descomptat, és el bo.
En una ocasió, la dissenyadora d’alta costura francesa Coco Chanel va dir que “l’acte més valent continua sent pensar per tu mateix, en veu alta”. No obstant això, cal alimentar aquest pensament amb una informació contrastada, provinent de fonts fiables, tenint en compte estudis científics i dades oficials. Tot i que la nostra opinió és important, la nostra pròpia experiència no pot ser l’únic argument tingut en compte per a crear teories universals. És molt probable que la nostra realitat no sigui la mateixa que la de la persona que tenim al costat.
La igualtat de gènere, i tots els altres conceptes i idees que l’envolten, tenen tantes persones detractores com defensores. Malauradament, aquest no és un tema com les matemàtiques, en el qual ningú discutirà que dos més dos són quatre. No obstant això, en moltes ocasions, aquest rebuig cap a paraules com “igualtat”, “gènere” o “acció positiva” prové d’una manca de coneixement, comprensió o interès per a un tema molt complexa però que afecta a totes les persones.
És per aquest motiu que resulta imprescindible tenir els conceptes clars, anar a poc a poc, per tal de conèixer i entendre quin és l’origen de la situació actual. I és precisament això al que et convido a fer al llarg d’aquesta primera unitat: aclarir conceptes clau.
Llicenciat sota la Llicència Creative Commons Reconeixement CompartirIgual 4.0