La bretxa de gènere és una mesura que mostra la distància entre dones i homes respecte a un mateix indicador. Es tracta d’una eina utilitzada per a mostrar la existència de la desigualtat de gènere en diversos àmbits, com ara respecte a les oportunitats d'accés i control de recursos econòmics, socials, culturals i polítics, entre d’altres.
Quan sentim a parlar de “tancar la bretxa de gènere” s’està fent referència a eliminar per complet aquesta distància existent entre dones i homes respecte a un mateix indicador.
De cada vegada són més nombroses tant les eines com els informes que calculen la bretxa de gènere en diferents àmbits, com ara:
L’ Índex Global de Bretxa de Gènere, del Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les seves sigles en anglès)
Aquest índex estableix quina és la bretxa de gènere a nivell mundial. Per a fer-ho, es tenen en compte quatre indicadors o subíndex: salut i supervivència; assoliments educatius, participació i oportunitats econòmiques; empoderament polític.
Segons el darrer informe de juliol de 2024, la bretxa mundial de gènere s'ha tancat en un 68,5%, això és, un 0,1% més que l’any 2023. A aquest ritme, faran falta 134 anys per a aconseguir la paritat de gènere, això és, unes cinc generacions. Quant a als quatre indicadors, faran falta 20 anys per a aconseguir la paritat en els assoliments educatius, 169 anys per a tancar la bretxa en l'empoderament polític i 152 anys per a aconseguir la paritat econòmica a nivell mundial. El temps per a tancar la bretxa de gènere en salut i supervivència segueix sense estar definit, segons l'informe.
Pel que fa a l’Estat espanyol, aquest es situa en la posició 10 dels 146 països analitzats amb un 79,7% de la bretxa tancada. Islàndia encapçala la llista per quinzena vegada, ja que actualment ha tancat la bretxa en un 93,5%.
L’Índex d’Igualtat de Gènere de la Unió Europea, de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere
Aquest índex mesura la bretxa de gènere en els Estats de la Unió Europea. Segons el darrer informe de 2023, amb dades de 2021 i 2022, actualment la bretxa s’hauria tancat en un 70,2%.
Per a fer aquest càlcul, es tenen en compte la bretxa de sis indicadors: treball; situació econòmica; educació i formació; temps en les tasques de cures i en activitats socials; poder en les esferes política, econòmica i social; salut.
L’Estat espanyol es trobaria en la quarta posició respecte a tots els Estats de la Unió Europea. Actualment, la bretxa estaria tancada en un 76,4%; per tant, encara quedaria un 23,6% per tancar. Pots trobar més informació aquí.
L’Índex ClosinGap, elaborat en col·laboració amb la consultoria internacional PriceWaterhouseCoopers (PwC)
Aquest índex mesura l'impacte econòmic de la bretxa de gènere a l’Estat espanyol. Pel que fa a la darrera edició de l’informe (el IV), aquest indica que encara queda un 35,1% de la bretxa de gènere per tancar. Al ritme actual, s'estima que Espanya aconseguirà aconseguir la plena paritat l’any 2063. En termes de l'impacte econòmic, l'indicador demostra que el cost de les desigualtats entre dones i homes suposa un efecte negatiu de 213.013 milions d'euros, l'equivalent a 15,8% del PIB de 2022.
El vídeo que tens a continuació explica breument quins indicadors es tenen en compte per a arribar a aquestes conclusions:
Enllaç al vídeo (durada: 4 minuts): https://vimeo.com/917865993
L’informe anual del Ministeri d’Igualtat “Principals indicadors estadístics en igualtat (2024)”
A través d’aquest informe s’analitza la bretxa de gènere present a l’Estat espanyol en termes d’ocupació, cures, poder, salut, participació social i pobresa. Són varis els subíndex que s’analitzen per a cada una d’aquestes categories. La majoria de les dades utilitzades provenen de l’INE.
A continuació, observa algunes de les gràfiques extretes de l’informe de 2024 per tal d’identificar la bretxa de gènere en diversos àmbits:
Institut Nacional d’Estadística.