2.1. Igualtat
La igualtat és la condició de ser igual o idèntic una cosa a una altra i, en les persones, és la qualitat d’iguals entre sí.
Des d’un punt de vista jurídic, la igualtat és un valor, un principi i un dret. Per això, la normativa reconeix la igualtat plena per a tothom i prohibeix qualsevol tipus de discriminació.
Però quan parlem d’igualtat, de què parlem exactament? Quants tipus d’igualtat existeixen? Igualtat formal, igualtat real, igualtat de tracte, igualtat d’oportunitats, igualtat de gènere... Fan totes referència al mateix? Anem a descobrir-ho.
La igualtat formal suposa el reconeixement d’iguals davant la llei. Tenint en compte que totes les persones són iguals, se’ls hi ha de reconèixer els mateixos drets.
Exemple: Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social (article 14 de la Constitució Espanyola).
No obstant això, la realitat mostra que no tothom pot accedir i gaudir dels drets i les llibertats reconegudes a les lleis de manera igualitària. Per això, cal tenir present que la igualtat no és tractar a tothom igual, sinó tractar de forma igual situacions iguals, la qual cosa implica que, si és raonable, res impedeix tractar casos diferents de forma diferent.
Per aquest motiu, és necessari que la igualtat formal (reconeguda per la Llei) es converteixi en una igualtat real i efectiva, és a dir, una igualtat a la pràctica. Per a fer-ho possible, és necessària la intervenció, directa o indirecta, dels poders públics.
Exemple 1: Correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguin reals i efectives; remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social. (article 9.2 de la Constitució Espanyola).
Exemple 2: Tothom té dret a poder utilitzar els banys públics. No obstant això, les persones amb mobilitat reduïda no podran fer valer el seu dret si no hi ha instal·lacions específiques que així els hi permetin.
D’altra banda, i tenint en compte que no existeix una definició legal jurídica per a “igualtat de gènere”, utilitzarem la donada pel Instituto de las Mujeres: la situació en la qual tots els éssers humans són lliures de desenvolupar les seves capacitats personals i de prendre decisions, sense les limitacions imposades pels rols tradicionals, i en la qual es tenen en compte, es valoren i es potencien per igual les diverses conductes, aspiracions i necessitats de dones i homes.
Tenint en compte que no existeix una definició legal jurídica,. En tot cas, és important no confondre la igualtat de gènere amb els dos conceptes següents:
- La igualtat (de tracte) entre dones i homes: És un principi jurídic, una obligació de dret internacional que vincula a tots els estats i que prohibeix qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe. Es tracta de l’absència de discriminació, directa o indirecta, basada en el sexe de les persones. És, doncs, un dret humà fonamental que exigeix que dones i homes, en una situació igual, rebin el mateix tracte.
- Exemples: Igualtat de condicions en l’accés a l’ocupació; igualtat salarial per a un treball igual o del mateix valor.
- La igualtat d’oportunitats entre dones i homes: Es tracta d’un principi de justícia social segons el qual un sistema és socialment digne i just quan totes les persones tenen les mateixes possibilitats de participació política, econòmica i social. En aquest sentit, de vegades s’han d’implementar mecanismes i mesures especials que comporten un tracte diferent, com ara les accions positives o les mesures de discriminació inversa. L’objectiu és garantir l’absència de qualsevol barrera (sexista) que impedeixi la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits.
- Exemple: La reserva de places per a dones en els processos selectius de la Guàrdia Civil. (Pots llegir la notícia completa aquí).
Exercici per a reflexionar: Quin tipus d’igualtat representa cada vinyeta?
(Trobaràs la solució al final de la unitat)