1.1 Objecte i finalitat
L’LCSP, en referir-se al seu objecte i finalitat, estableix que la regulació de la contractació del sector públic s’ha d’ajustar als principis següents:
- Llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència.
- No discriminació i igualtat de tracte.
- Integritat.
- Eficiència en la gestió dels fons públics.
- Salvaguarda de la lliure competència.
- Selecció de l’oferta econòmicament més avantatjosa.
De tots aquests principis, destaca com a novetat el principi d’integritat. La integritat en l’àmbit públic es refereix a l’actuació deguda dels diversos empleats i càrrecs públics, d’acord amb els principis i les normes que la guien, per evitar l’obtenció de lucre i l’abús de superioritat que els concedeix la posició que ocupen. Es tracta, per tant, d’un principi fonamental que ha d’inspirar tota actuació relacionada amb la contractació pública, amb l’objectiu d’evitar la corrupció i el conflicte d’interessos.
Una altra novetat de gran importància és la incorporació transversal i preceptiva en la contractació pública de criteris socials i mediambientals vinculats amb la finalitat del contracte, i s’entén que això no està renyit amb l’eficiència en la gestió dels recursos públics i la consecució de l’oferta més avantatjosa, ja que persegueix com a finalitat l’obtenció d’una millor relació qualitat-preu. Amb això, queda de manifest la intenció de fer de la contractació pública un instrument de política social i mediambiental.