Omet navegació

5. Les bones relacions

Una bona relació de parella implica que s’ha establert un vincle afectiu positiu. Però, com es pot reconèixer si el vincle que s’ha establert és realment positiu?.

El primer que ens ha de passar per tenir una relació nutritiva és sentir-nos persones dignes d’esser estimades. Estimar-nos primer a nosaltres abans que a ningú pot semblar egoista, però no ho és. Només si ens estimam bé a nosaltres podrem estimar bé a les altres persones.

Claus per saber si estimam i ens estimen bé.

 

imatge

Tenim la costum de parlar d’estimar d’una manera abstracta, sense concretar quins són els comportaments que ens permeten gaudir (no patir) una relació amorosa. No basta estimar, hem d’estimar bé i ens han d’estimar bé i això ho podem saber observant com es comporta la nostra parella i com ens comportam nosaltres amb ella.

Diem sí a la relació de parella en la que les dues persones:

  • S’ACCEPTEN: S’estimen tal i com són amb els seus punts forts i els febles. Això no vol dir que tot el que fa s’altre els hi agradi ni que tenguin que tolerar qualsevol comportament.
  • ES RESPECTEN. Es tracten bé i no es jutgen, critiquen ni humilien. Les dues persones se senten a gust quan estan juntes i senten que la relació els hi aporta benestar.
  • EXPRESSEN el seu amor amb paraules, carícies i fets. Es dediquen  temps i no duen la relació d’amagat. S’escolten  i es mostren interessades i donen importància a la vida i les opinions de l’altra.
  • Es permeten AUTONOMIA i faciliten que cada una es relacioni amb la seva família i les seves amistats, i que dugui a terme els estudis, les aficions i les feines que li importen. No s’aïllen.
  • CONFIEN una amb l’altra, no es volen controlar ni es demanen proves d’amor. No necessiten saber què fan a totes hores.
  • COMPARTEIXEN les alegries i preocupacions i compten una amb l’altra a l’hora de prendre decisions.
  • Es CUIDEN, es PROTEGEIXEN, i s’acompanyen en els moments difícils, a més de procurar el millor una per l’altra. 

Un resum dels principis ètics en les relacions de parella és el següent:

Principis ètics Exemples de comportaments contraris als principis ètics Raonaments
Consentiment: només puc mantenir relacions sexuals amb una altra persona si ella hov ol. d) Manipular, forçar o agredir a una persona per tenir relacions sexuals.  Exigeix capacitat de negociació i tolerància a la frustració (no podem fer sempre el que ens agradaria, hi ha límit).
Vinculació: puc demanar a una altra persona que sigui la meva parella però no la puc obligar, ni pressionar-la ni venjar-me per no ser-ho. e) Distribuir material fotogràfic que compromet la parella com a forma de venjança per haver deixat la relació. No s'han de confondre les estratègies de seducció amb situacions clarament forçades.
Plaer i benestar compartit: a més de voler senitr plaer també he de tenir en compte el plaer de l'altra persona. f) Cercar únicament el plaer i el benestar propi sense tenir en compte si l'altra persona se sent a gust. Les persones no són objectes que s'utilitzen; per això, la relació sexual requereix conèixer i respectar els gusts i les preferències de la persona amb qui es comparteix una experiència tan íntima.
Salut sexual: he de cuidar la meva salut i la de la meva parella. De la mateixa manera, la meva parella ha de cuidar de jo. a) Mantenir relacions sexuals coitals sense preservatiu. Implica la responsabilitat de cuidar-se i de cuidar l'altra persona. Es refereix a la prevenció d'infeccions de transmissió sexual, d'embarassos no desitjats i de problemes emocionals relacionats amb la qualitat de les relacions sexuals.
Honestedat: m'he d'assegurar que les meves intencions en relacionar-me sexualment són clares. c) Dir a una persona que s'està enamorat o enamorada quan només es vol tenir un rotllo. Exigeix relacions afectives i sexuals sinceres. Els objectius que es persegueixen amb la relació han d'estar clars, s'han d'explicitar. Si el que es vol és un rotllo s'ha de deixar clar.
Igualtat: totes les persones tenim els mateixos drets, sia quin sia el nostre sexe i la forma de viure'l. b) Criticar una al·lota per dur preservatius, dir que és una fresca. Es refereix a la igualtat de drts i deures dels dos membres de la parella. Suposa superar els estereotips de gènere o qualsevol aspecte que atorgui superioritat a un dels membres de la parella (classes social, situació econòmica...).