Omet navegació

2. L’adquisició del grau personal per nou ingrés

Amb l’entrada en vigor de la Llei 3/2007 es va instaurar, per primera vegada en la funció pública de la CAIB, l’adquisició del grau personal per nou ingrés o grau personal inicial.

El grau personal inicial coincideix amb el nivell mínim corresponent al cos o a l’escala d’accés. D’aquesta manera la Llei 3/2007:

a) Assegura una adequada progressió en la consolidació del grau personal.
b) Impossibilita el reconeixement immediat d’algun dels nivells més alts de l’interval corresponent.

En coherència amb aquesta nova regulació i des de la seva entrada en vigor, la conselleria competent en matèria de funció, a més d’emetre la resolució de nomenament de personal funcionari de carrera de les persones que han superat el procediment d’ingrés corresponent, emet una resolució de reconeixement del grau persona inicial. Per tant, es tracta d’un procediment que s’inicia d’ofici.

Pel que fa al personal funcionari de carrera que havia ingressat en la funció pública abans de l’entrada en vigor de la Llei 3/2007 sense grau personal reconegut, l’Administració va entendre que no se li havia de reconèixer el grau personal inicial. Aquesta és la interpretació que es mantenia atès que:

a) Quan no existia el grau personal inicial, la consolidació del grau personal era un procediment que s’iniciava a instància de part.
b) El reconeixement del grau inicial podia implicar l’aplicació retroactiva d’una norma desfavorable per a les persones que es trobaven en període de consolidació d’un grau superior al nivell mínim.

Arran de la interposició d’un recurs judicial, el Jutjat Contenciós núm. 3 de Palma en primera instància i el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears posteriorment, varen determinar que, amb independència de quan s’hagi ingressat en la funció pública, tot el personal funcionari de carrera té consolidat i reconegut legalment un grau personal, que es correspon amb el grau inicial.

D’acord amb aquest pronunciament judicial, l’Administració de la CAIB va reconèixer a tot el personal funcionari de carrera el grau personal inicial.

S’ha de tenir en compte que aquesta regla general té una excepció: la promoció interna. I és que no es reconeix el grau personal inicial al personal funcionari que ingressa en un cos, una escala o una especialitat i ja té un grau personal consolidat en el cos, l’escala o l’especialitat de procedència inclòs dins l’interval de nivells del cos o l’escala d’accés.

A partir del reconeixement del grau inicial, la Llei 3/2007 estableix dos sistemes possibles de consolidació i d’adquisició de graus superiors: el sistema de consolidació per l’ocupació de llocs de feina de nivells superiors i per la superació de cursos i procediments d’avaluació de l’acompliment.