- LLUM: És una forma d’energia, la part d’energia electromagnètica que pot ser percebuda per l’ull humà.
- L’ull humà percep longituds d’ona que permeten veure colors: violeta, blau, verd, groc, taronja i vermell.
En el cas de la imatge, la longitud d'ona és la distància entre dues crestes, entre dues valls o entre dos dels punts en què l'ona té un valor igual a zero.
Fa més de tres segles, Isaac Newton va aconseguir demostrar amb ajuda d'un prisma que la llum blanca del sol conté colors partint del vermell, passant pel taronja, el groc, el verd, el blau i l’indi fins a arribar al violeta . Aquesta separació de la llum en els colors que la conformen rep el nom de descomposició de la llum blanca.
L'experiment de Newton no és difícil de reproduir: es pot aconseguir amb un prisma, el qual, en ser travessat per un raig de llum blanca del sol, fa que el raig de llum solar refracti i surti pel costat oposat descompost en els 7 colors ja esmentats.
Però molts segles abans que naixés Newton la naturalesa ja havia descompost la llum del sol. Algunes vegades, després d'un plugim; altres, després d’una tempesta.
- REFRACCIÓ: desviació que experimenta un raig de llum quan passa entre dos medis de diferent densitat, per exemple de l'aire a un líquid.
- DIÒPTRIA: la unitat que expressa la potència de refracció.
Experiment de Newton: descomposició de la llum blanca