Omet navegació

Com afecta el teletreball la salut mental?

EL TELETREBALL

  • Fins i tot quan les persones gaudeixen del seu treball i fan una tasca que els agrada, sempre pot ser font d’estrès, igual que succeeix amb altres situacions. Sens dubte, el teletreball ha incrementat aquests nivells de estrès que poden aparèixer a conseqüència de l’acompliment laboral.

  • L'estrès, com qualsevol altra emoció, és adaptatiu.

Concepte d’estrès. Es tracta d'una resposta fisiològica, psicològica i conductual que ajuda les persones a adaptar-se a pressions internes i externes.

  • El teletreball, precisament, fomenta una potencial cronificació de l'estrès, atès que cada dia apareixen problemes i conflictes nous que se sumen a la incertesa del context mundial o local.

PROS I CONTRES DEL TELETREBALL

Si bé és cert que el teletreball disminueix unes certes situacions que es poden considerar estressants, no està exempt de provocar estrès en els que fan teletreball. De fet, en alguns casos podrien veure's incrementats els nivells d'estrès per diferents motius.

  • El desplaçament fins al lloc de treball.
  • La possibilitat que alguna cosa succeeixi en el camí.
  • La despesa en transport, etc.

De fet, pot desencadenar situacions estressants que abans no existien:

  • Les tasques dels infants, que també són a casa
  • Cuinar
  • Anar a comprar en un horari delimitat, etc.

EFECTES DELS CAMPS ELECTROMAGNÈTICS SOBRE LA SALUT

En el medi en què vivim, hi ha camps electromagnètics pertot arreu, però són invisibles per a l'ull humà. Es produeixen camps elèctrics per l'acumulació de càrregues elèctriques en determinades zones de l'atmosfera per efecte de les tempestes. El camp magnètic terrestre provoca l'orientació de les agulles de les brúixoles en direcció nord-sud i els ocells i els peixos l'utilitzen per orientar-se.

Però els camps electromagnètics que ens preocupen són els generats per l’ésser humà. Així ens trobam aquests camps en línies d'alta tensió, transformadors, antenes de telecomunicacions etc., i s’ha de valorar els efectes que poden produir en l'organisme.

El Reial decret 299/2016 defineix com a camps electromagnètics els camps elèctrics estàtics, els camps magnètics estàtics i els camps elèctrics, magnètics i electromagnètics variables en el temps, amb freqüències compreses entre 0 Hz i 300 GHz, i en descriu els possibles efectes sobre la salut, que són diversos: efectes biofísics directes.

Fonts electromagnètiques

Avaluació dels riscs i mesures preventives

Per poder valorar l'exposició i conèixer si se sobrepassen els nivells d’acció o valors límits d‘exposició, és necessari fer una avaluació de riscs, d'acord amb el que s’exposa en l'article 6 del Reial decret. En el cas que el personal pugui estar exposat a camps electromagnètics, l'empresari ha d'avaluar els riscs que es derivin dels camps electromagnètics en el lloc de treball, de manera que puguin definir-se i posar-se en pràctica les mesures necessàries per reduir-los.

Una vegada avaluada l'exposició i comparada amb els valors límits, és el moment d'adoptar les mesures preventives pertinents, que són bàsicament protegir amb pantalles les fonts emissores i allunyar els treballadors de la font emissora.

TELETREBALL I PANDÈMIA

Fa ja gairebé un any que les nostres vides, hàbits socials i rutines van haver de modificar-se de manera brusca. La COVID-19 va arribar i de cop i volta molts vam haver de dir adeu a la nostra oficina.

El teletreball, que abans es veia com un mètode nou, més característic de les cultures anglosaxones del nord, va començar a estar a l'ordre del dia també al nostre país.

Moltes empreses van començar a debatre si el teletreball funcionaria a Espanya o no en veure's obligades a implementar-lo. No va haver-hi més opcions per seguir per poder continuar amb el seu acompliment laboral.

Al principi només eren 24 les activitats habilitades per exercir els seus treballs de manera presencial –les considerades essencials. Totes les altres varen haver de triar el teletreball o, en cas que no fos possible, simplement deixar de treballar.