En el medi en què vivim, hi ha camps electromagnètics pertot arreu, però són invisibles per a l'ull humà. Es produeixen camps elèctrics per l'acumulació de càrregues elèctriques en determinades zones de l'atmosfera per efecte de les tempestes. El camp magnètic terrestre provoca l'orientació de les agulles de les brúixoles en direcció nord-sud i els ocells i els peixos l'utilitzen per orientar-se.
Però els camps electromagnètics que ens preocupen són els generats per l’ésser humà. Així ens trobam aquests camps en línies d'alta tensió, transformadors, antenes de telecomunicacions etc., i s’ha de valorar els efectes que poden produir en l'organisme.
El Reial decret 299/2016 defineix com a camps electromagnètics els camps elèctrics estàtics, els camps magnètics estàtics i els camps elèctrics, magnètics i electromagnètics variables en el temps, amb freqüències compreses entre 0 Hz i 300 GHz, i en descriu els possibles efectes sobre la salut, que són diversos: efectes biofísics directes.
Fonts electromagnètiques
Avaluació dels riscs i mesures preventives
Per poder valorar l'exposició i conèixer si se sobrepassen els nivells d’acció o valors límits d‘exposició, és necessari fer una avaluació de riscs, d'acord amb el que s’exposa en l'article 6 del Reial decret. En el cas que el personal pugui estar exposat a camps electromagnètics, l'empresari ha d'avaluar els riscs que es derivin dels camps electromagnètics en el lloc de treball, de manera que puguin definir-se i posar-se en pràctica les mesures necessàries per reduir-los.
Una vegada avaluada l'exposició i comparada amb els valors límits, és el moment d'adoptar les mesures preventives pertinents, que són bàsicament protegir amb pantalles les fonts emissores i allunyar els treballadors de la font emissora.