Omet navegació

2. Els recursos administratius

Els recursos administratius es regulen als articles 112 i següents de la Llei.

 

Objecte

L’objecte del recurs administratiu són les resolucions i els actes de tràmit si aquests últims decideixen directament o indirectament el fons de l’assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims. Contra aquests, els interessats podran interposar o bé el recurs d’alçada o bé el recurs potestatiu de reposició.

L’apartat 3 de l’article 112 de la Llei assenyala que contra les disposicions administratives de caràcter general no hi ha lloc a recurs en via administrativa; per tant, les disposicions generals no poden ser objecte d’impugnació directa en via administrativa, s’ha d’acudir directament a la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Classificació

Ordinaris. Són el recurs d’alçada i el recurs de reposició i es poden fonamentar en qualsevol causa de nul·litat o anul·labilitat, fins i tot la desviació de poder o l’arbitrarietat.

Les causes de nul·litat o anul·labilitat les trobem recollides als articles 47 i 48 de la Llei:

«Article 47. Nul·litat de ple dret

1. Els actes de les administracions públiques són nuls de ple dret en els casos següents:

  1.  Els que lesionin els drets i les llibertats susceptibles d’empara constitucional.
  2.  Els dictats per un òrgan manifestament incompetent per raó de la matèria o del territori.
  3.  Els que tinguin un contingut impossible.
  4.  Els que siguin constitutius d’infracció penal o es dictin com a conseqüència d’aquesta.
  5.  Els dictats prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establert o de les normes que contenen les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats.
  6.  Els actes expressos o presumptes contraris a l’ordenament jurídic pels quals s’adquireixen facultats o drets quan no es tinguin els requisits essencials per adquirir-los.
  7.  Qualsevol altre que s’estableixi expressament en una disposició amb rang de llei.

Article 48. Anul·labilitat

1. Són anul·lables els actes de l’Administració que incorrin en qualsevol infracció de l’ordenament jurídic, fins i tot la desviació de poder.»

Extraordinaris. És el recurs de revisió i només pot interposar-se en els supòsits i pels motius o les causes legalment taxats.

El règim jurídic comú dels recursos gira entorn del concepte d’esgotament de la via administrativa. Contra els actes que esgoten la via administrativa es pot interposar recurs de reposició (voluntari), i contra els que no l’esgoten, recurs d’alçada.

D’acord amb l’article 114 de la Llei, posen fi o esgoten la via administrativa:

  1.  Les resolucions dels recursos d’alçada.
  2.  Les resolucions dels procediments a què es refereix l’article 112.2.
  3.  Les resolucions dels òrgans administratius que no tinguin superior jeràrquic, llevat que una llei estableixi el contrari.
  4.  Els acords, pactes, convenis o contractes que tinguin la consideració de finalitzadors del procediment.
  5.  La resolució administrativa dels procediments de responsabilitat patrimonial, independentment del tipus de relació, pública o privada, de què derivi.
  6.  La resolució dels procediments complementaris en matèria sancionadora a què es refereix l’article 90.4.
  7.  Les altres resolucions d’òrgans administratius quan una disposició legal o reglamentària així ho estableixi.

A més del règim general de recursos previst a la Llei, és important tenir en compte que segons disposa l’article 112.2. les lleis podran substituir el recurs d’alçada en supòsits o àmbits sectorials determinats i quan l’especificitat de la matèria ho determini per altres procediments d’impugnació. Però ha d’existir una llei que articuli el sistema d’aquests recursos especials.