Omet navegació

5. Publicitat de les normes

El principi de publicitat de les normes es recull en l’article 9.3. de la Constitució Espanyola, a més de la seva formulació genèrica en l’article 2 del Codi Civil.

A la Llei 39/2015, s’hi refereix l’article 131:

«Les normes amb rang de llei, els reglaments i les disposicions administratives s’han de publicar al diari oficial corresponent perquè entrin en vigor i produeixin efectes jurídics. Addicionalment, i de manera facultativa, les administracions públiques poden establir altres mitjans de publicitat complementaris.»

Per tant, des d’aquesta perspectiva podem diferenciar dos aspectes clarament exposats a l’article 131:

  • D’una banda, la necessitat de publicació de les normes amb rang de llei, els reglaments i les disposicions administratives al diari oficial corresponent per tal que aquestes normes siguin eficaces i tinguin efectes jurídics.
  • De l’altra, s’admet la possibilitat que s’estableixin altres mitjans addicionals de publicitat amb l’objectiu que els ciutadans coneguin les normes en qüestió, però aquestes publicacions no poden substituir o alterar les regles generals i els efectes jurídics que es produeixen únicament amb la seva ubicació als corresponents diaris oficials.