Omet navegació

Recurs d’alçada

El recurs d’alçada és el recurs ordinari administratiu per excel·lència en l’àmbit de les administracions públiques. S’interposa davant el superior jeràrquic de l’organisme o que va dictar la resolució que es recorre i és el mitjà normal d’impugnació que té el particular contra les decisions administratives que no han causat estat.

Es regula als articles 121 i següents de la Llei:

Article 121. Objecte

1. Les resolucions i els actes a què es refereix l’article 112.1., quan no posin fi a la via administrativa, poden ser recorreguts en alçada davant l’òrgan superior jeràrquic del que els va dictar. A aquests efectes, els tribunals i òrgans de selecció del personal al servei de les administracions públiques i qualssevol altres que, en el si d’aquestes, actuïn amb autonomia funcional, es consideren dependents de l’òrgan al qual estiguin adscrits o, si no n’hi ha, del que hagi nomenat el president d’aquests.

2. El recurs es pot interposar davant l’òrgan que va dictar l’acte que s’impugna o davant el competent per resoldre’l.

Si el recurs s’ha interposat davant l’òrgan que va dictar l’acte impugnat, aquest l’ha de remetre al competent en el termini de deu dies, amb el seu informe i amb una còpia completa i ordenada de l’expedient.

El titular de l’òrgan que va dictar l’acte recorregut és responsable directe del compliment del que preveu el paràgraf anterior.

El recurs d’alçada és un recurs essencialment jeràrquic, pensat perquè els errors que ha pogut cometre l’òrgan inferior siguin corregits pel millor criteri de l’òrgan superior. La seva configuració és la de recurs obligatori (previ a la via jurisdiccional), en el sentit que la no interposició del recurs d’alçada té com a conseqüència que l’acte esdevé ferm. Finalment, està lligat als actes que no esgoten la via administrativa.

Quant als terminis del recurs d’alçada, cal destacar els aspectes següents (art. 122.1.):

  • Si l’acte és exprés, el termini per interposar recurs és d’un mes. Transcorregut aquest termini sense haver-se interposat recurs, la resolució serà ferma amb caràcter general. Si l’acte no fos exprés, el sol·licitant i els altres possibles interessats podran interposar recurs d’alçada en qualsevol moment a partir de l’endemà del dia en què, d’acord amb la seva normativa específica, es produeixin els efectes del silenci administratiu.
  • El termini màxim per dictar i notificar resolució és de tres mesos. Transcorregut aquest termini sense que recaigui resolució es podrà entendre desestimat excepte en el supòsit previst a l’article 24.1., al tercer paràgraf: «Quan el recurs d’alçada s’hagi interposat contra la desestimació per silenci administratiu d’una sol·licitud pel transcurs del termini, aquest s’entén estimat si, arribat el termini de resolució, l’òrgan administratiu competent no dicta ni notifica cap resolució expressa, sempre que no es refereixi a les matèries enumerades al paràgraf anterior d’aquest apartat» (activitats que poden danyar el medi ambient, responsabilitat patrimonial de les administracions públiques, etc.).
  • La desestimació obre els terminis processals al recurs contenciós administratiu, que és de dos mesos en el cas que l’acte sigui exprés i sis si no ho és.
  • Es tracta d’un recurs únic en el sentit que contra la resolució d’un recurs d’alçada no cap cap altre recurs administratiu, excepte el recurs extraordinari de revisió, en els casos en què procedeixi.