Omet navegació

Recurs de reposició

El recurs de reposició és un recurs centrat en la intervenció del mateix òrgan administratiu que ha dictat la resolució inicial. Es tracta d’un recurs de caràcter potestatiu de manera que només opera per voluntat de l’interessat.

Es regula als articles 123 i 124 de la Llei: 

Article 123. Objecte i naturalesa

1. Els actes administratius que posin fi a la via administrativa poden ser recorreguts potestativament en reposició davant el mateix òrgan que els hagi dictat o ser impugnats directament davant l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

2. No es pot interposar cap recurs contenciós administratiu fins que sigui resolt expressament o s’hagi produït la desestimació presumpta del recurs de reposició interposat.

D’acord amb aquest article la nota definitòria del recurs de reposició és que només es dona contra els actes que hagin esgotat la via administrativa; és a dir, que no siguin susceptibles de recurs d’alçada, ja que en tal cas aquest seria el procedent.

En ser un recurs potestatiu, queda absolutament desvinculat del contenciós administratiu posterior. La seva utilització és potestativa i, per tant, es podrà acudir a la via contenciosa administrativa havent passat prèviament per la reposició o sense haver-ne fet ús, encara que, si efectivament s’ha interposat el recurs de reposició, l’interessat no podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que sigui resolt expressament o s’hagi produït la presumpta desestimació del recurs de reposició interposat.

Quant als terminis del recurs de reposició, cal destacar el següent:

  • El termini d’interposició del recurs serà d’un mes si l’acte és exprés. Transcorregut aquest termini només es podrà interposar recurs contenciós administratiu. Si l’acte no és exprés el sol·licitant i els possibles interessats podran interposar recurs de reposició en qualsevol moment a partir de l’endemà del dia en què, d’acord amb la seva normativa específica, es produeixi el presumpte acte. Transcorreguts aquests terminis, només podrà interposar-se recurs contenciós administratiu, sense perjudici, si escau, de la procedència del recurs extraordinari de revisió.
  • El termini màxim per dictar i notificar la resolució del recurs serà d’un mes. Contra la resolució d’un recurs de reposició no es podrà interposar de nou aquest recurs.
  • Si la resolució és expressa, el termini per interposar recurs contenciós administratiu és de dos mesos. Si no ho és i es produeix el silenci, el termini és de sis mesos i s’explicarà, al sol·licitant i els altres possibles interessats, a partir de l’endemà del dia en què, d’acord amb la normativa específica, es produeixi el presumpte acte.