7. Transparència com a publicitat activa
La Llei 19/2013, en els articles 6 i següents, inclou un llistat extens d’informacions que les administracions públiques han de difondre a través de mitjans electrònics, de forma periòdica i actualitzada.
Així, de forma resumida: en matèria d’informació institucional, organitzativa i de planificació exigeix als subjectes compresos en el seu àmbit d’aplicació la publicació d’informació relativa a les funcions que desenvolupen, la normativa que els és aplicable i la seva estructura organitzativa, a més dels seus instruments de planificació i l’avaluació del seu grau de compliment.
En matèria d’informació de rellevància jurídica i que afecti directament l’àmbit de les relacions entre l’Administració i els ciutadans, la llei conté un ampli repertori de documents que, en ser publicats, han de proporcionar una major seguretat jurídica, incloent la tramitació dels projectes de reglaments i avantprojectes de lleis.
Igualment, en l’àmbit de la informació de rellevància econòmica, pressupostària i patrimonial, així com en matèria de contractes, convenis, subvencions i informació estadística, s’estableix un ampli catàleg que ha de ser accessible i comprensible per als ciutadans, donat el seu caràcter d’instrument òptim per el control de la gestió i utilització dels recursos públics.
Finalment, s’estableix l’obligació de publicar tota la informació que més sovint sigui objecte d’una sol·licitud d’accés, de manera que les obligacions de transparència es corresponguin amb els interessos de la ciutadania.
A aquestes informacions, s’han d’afegir, en la nostra Comunitat, remarcant que són mínims que es poden superar, les següents :
- Les qüestions establertes en la Llei 4/2011, tal com hem indicat;
- Aquelles que els qüestionaris que avaluen el nostre grau de transparència incloguin. Des de 2010, s’ha assumit des del Govern de les Illes Balears, com a índex de transparència a aconseguir, el que estableix Transparència Internacional Espanya (conegut com INCAU)
- Aquelles altres qüestions derivades d’altres compromisos, com per exemple, el recentment aprovat Codi ètic del Govern de les Illes Balears, aprovat per Acord del Consell de Govern de 13 de maig de 2016. Concretament obliga a publicar al web informació sobre alts càrrecs i, en alguns casos, sobre el personal eventual, el coneixement públic pretén ser útil per prevenir i lluitar contra la corrupció, com:
- El currículum dels càrrecs públics i del personal eventual.
- L’agenda institucional dels càrrecs públics.
- Les declaracions de patrimoni i d’interessos i activitats dels càrrecs públics obligats, amb omissió de les dades referents a la localització dels seus béns, amb salvaguarda de la privacitat i seguretat de les persones titulars (en virtut del consentiment exprés a això mitjançant l’adhesió al Codi ètic).
- La publicitat de les despeses ordinàries a càrrec dels pressupostos de l’Administració en concepte de transport, aparcament, manutenció, etc., amb indicació de la quantia i del motiu de la despesa, així com dels desplaçaments que fan en l’exercici de les seves funcions fora de l’illa respectiva, amb indicació del motiu, dels detalls del viatge i de les despeses a càrrec de l'Administració.
- Els obsequis de cortesia i atencions protocol·làries que rebin, dins el marc previst en el Codi s’han de fer constar en un registre que s’ha de publicar al web institucional i al Portal de Transparència, havent de descriure el regal, el càrrec públic que l’ha rebut, la persona o l’entitat que l’ha fet i la data i la destinació que se li ha donat.
L’any 2010 l’organització no governamental Transparència Internacional (TI) va difondre el primer Índex de Transparència de les Comunitats autònomes (INCAU) que, mitjançant 80 indicadors, dividits en cinc grans àrees, intenta definir el nivell de transparència de cada Comunitat amb els seus ciutadans. Aquest va ser l’element dinamitzador, que va iniciar la cultura de la transparència en la nostra Comunitat autònoma. Els darrers resultats publicats varen ser els resultados de INCAU 2014 amb una puntuació de 93 punts sobre 100, millorant en 10 punts els resultats de 2012, i en 37 els de 2010. Alguns dels indicadors que cada dos anys s’han anat incloent, superen als que la Llei 19/2013 demana, por la qual cosa és una forma de superar el llindar de transparència contínuament.