Omet navegació

3.5. Publicitat en matèria subvencional

Imatge Imatge

En diversos aspectes de l’activitat de foment la publicitat és un element important i de caire obligatori.

Així, a nivell autonòmic existeix l’obligació de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears les bases reguladores i les convocatòries de subvencions.

A més a més, el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, estableix que s’han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears les subvencions que atorguin l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i les entitats públiques que en depenen, tret dels casos que preveuen els apartats 2 i 3 d’aquest mateix article, amb la periodicitat i en els termes que es determinin reglamentàriament.

El Decret 38/2009, de 26 de juny, de desplegament del règim jurídic de la base de dades de subvencions i d’ajudes públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, regula l’òrgan que n’ha d’ordenar la publicació, com també el contingut i el termini en què s’ha de dur a terme.

La publicació d’aquesta informació s’ordena en compliment del que preveu la normativa esmentada, respon als principis de publicitat i transparència prevists en la legislació de foment i no té el caràcter de notificació administrativa de la concessió.

Pel que fa a l’Estat, la nova redacció de la Llei 38/2003, General de Subvencions, introdueix novetats en el règim de publicitat de les subvencions (beques, premis i altres ajudes).

Fins ara es venien publicant en el BOE les bases reguladores de la concessió, així com les convocatòries i les subvencions concedides, corresponents a òrgans d’àmbit estatal.

Des de l’1 de gener de 2016 únicament es publicaran en el BOE les bases reguladores i l’extracte d’aquestes convocatòries.

La resta d’informació sobre subvencions serà accessible a través del nou Sistema Nacional de Publicitat de Subvencions <http://www.pap.minhafp.gob.es/bdnstrans/es/index>.

Pel que fa a la publicitat en la concessió de subvencions des d’un punt de vista de la seva gestió transparent, la Direcció general de Transparència i Bon Govern, adscrita a la Conselleria de Presidència, posa a l’abast del ciutadà tota la informació disponible pel que fa a la concessió de subvencions mitjançant el Portal de Transparència.

Així, en aquest portal es difonen les dades relatives a les polítiques i actuacions públiques i es respon al compromís de facilitar-hi l'accés a la ciutadania de forma eficaç i transparent.

Actualment, el Govern de les Illes Balears s'adapta a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern i estableix com a prioritats el dret d'accés a la informació pública i la millora contínua de la transparència, concretament en aquells aspectes que preveu la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i el bon govern de les Illes Balears.

A banda d'altra informació d'interès públic com és un enllaç a la nova web de pressupostos, en aquest Portal també s'hi poden consultar els índexs de transparència que elabora i publica Transparència Internacional (TI) - organització no governamental dedicada a combatre la corrupció - amb l'objectiu últim de mesurar el nivell de transparència de les institucions públiques a través de l'avaluació de les dades i la informació que fan públiques cada comunitat autònoma a les corresponents webs institucionals.

En definitiva, el Govern de les Illes Balears està compromès amb aquests objectius i pretén que el canal preferent d'accés de la ciutadania a la informació sigui aquest Portal de Transparència.

Enllaç:

 http://www.caib.es/sites/portaltransparencia/ca/contractacions_convenis_i_subvencions/