Omet navegació

6. Procediment de gestió de despeses

La gestió del pressupost de despeses comprèn les fases d’autorització de la despesa, la disposició o el compromís de la despesa, el reconeixement o la liquidació de l’obligació i l'ordenació del pagament:

Reserva  de crèdit «R»: reserva un crèdit per una determinada actuació. No està contemplada pròpiament com a fase en la gestió pressupostària.

Tipus:

  • RU (reserva per ús), normalment del centre gestor.
  • RF (reserva de fiscalització), es tramet a Intervenció per a la seva aprovació (fiscalització prèvia).
  • RT (reserva de transferència), es reserva per transferir en les transferències de crèdit.
  • RB (reserva de bloqueig), les genera la DG Pressuposts per evitar que s’utilitzi el crèdit.

Autorització «A»: projecte concret. Acte administratiu intern, per una quantia certa o aproximada per excés. No hi ha un compromís amb un tercer.  

Disposició «D» o compromís de despesa: s’encarrega a un tercer. Acte administratiu extern. Es realitza per un import cert. Comporta un compromís contractual amb un tercer (condicions determinades).

Obligació «O»: reconeixement de l’obligació. Execució satisfactòria. Contracte perfeccionat: Entrega del bé, s’executa la prestació o es justifica l’obligació. És un crèdit exigible a l’Administració. Comporta la proposta de pagament corresponent, que és competència del titular de la secció pressupostària-

Pagament «P»: ordenació del pagament material. Pagament al tercer. La competència per ordenar el pagament (sortida efectiva de caixa) és del director general del tresor de la CAIB.