Omet navegació

ANNEX 3. ALCOHOL, ALTRES DROGUES I SEXE

L’ús de l’alcohol i de les drogues està inevitablement relacionat amb moltes de les pràctiques sexuals de risc. Poden facilitar l’apropament a les altres persones, però quan estam sota l’efecte de l’alcohol i d’altres drogues, és probable que:

  • Oblidem que puguem estar en risc de contreure una ITS. Es disminueix la capacitat d’avaluar riscs i augmenta la impulsivitat i la confiança. No ens permeten decidir amb claredat què volem, ni com ho volem, ni posar límits.
  • Disminueixi la nostra capacitat de control, per molt que pensem que «controlam». En realitat estam sota els seus efectes, que ens poden produir decuits.
  • Minvin les nostres habilitats manuals, la qual cosa influeix a l’hora de posar el preservatiu. Estam més maldestres (torpes), i encara que la nostra intenció sigui usar-lo ens costa obrir-lo o col·locar-lo bé i passam d’utilitzar-lo.
  • Interpretem de manera errònia gests o comportaments, que ens poden fer pensar que l’altra vol alguna cosa amb nosaltres (rotllo...), quan no és així.
  • Es despertin actituds agressives sota l’afecte de l’alcohol o de les drogues, que sense el seu efecte no tindríem. Es poden produir situacions de violència en les relacions sexuals i amb la parella.
  • Disminueix la nostra capacitat de detectar situacions perilloses i ens podem convertir en una pressa fàcil per als agressors.

De moltes de les relacions sexuals tingudes sota l’efecte de l’alcohol o de les altres drogues no se sol tenir un bon record l’endemà. 

Sota l’afecte de l’alcohol i de les drogues pareix que tot és «justificable».

MÉS INFORMACIÓ: