Omet navegació

2.3. Disposicions generals sobre l'exercici de drets

Per seguir una sistemàtica adequada en aquesta exposició, hem de començar per analitzar les característiques comunes dels drets a què es farà menció específica i esbossar els requisits necessaris per exercir-los.

Com a titular de les seves dades de caràcter personal, l'interessat pel tractament pot exercitar davant el responsable, l'Administració o l'òrgan administratiu que tracta aquestes dades personals els drets d'accés, de rectificació, de supressió (incloent-hi el dret a l'oblit), de portabilitat, d'oposició i de limitació del tractament.

Amb caràcter preliminar, el considerant (59) de l'RGPD anticipa les línies generals de la protecció dispensada als drets dels ciutadans en l'articulat del mateix Reglament, en assenyalar que:

Han d'arbitrar-se fórmules per facilitar a l'interessat l'exercici dels seus drets en virtut d'aquest Reglament, inclosos els mecanismes per sol·licitar i, si escau, obtenir de manera gratuïta, en particular, l'accés a les dades personals i la seva rectificació o supressió, així com l'exercici del dret d'oposició. El responsable del tractament també ha de proporcionar mitjans perquè les sol·licituds es presentin per mitjans electrònics, en particular quan les dades personals es tracten per mitjans electrònics. El responsable del tractament ha d'estar obligat a respondre a les sol·licituds de l'interessat sense dilació indeguda i a tot estirar en el termini d'un mes, i a explicar-ne els motius en cas que no les atengui.

La llei espanyola, la LOPDGDD, ha completat en l'article 12 les disposicions generals sobre l'exercici de drets en ordenar que:

  • Els drets reconeguts en els articles 15-22 del Reglament (UE) 2016/679 poden exercir-se directament o per mitjà d'un representant legal o voluntari.
  • El responsable del tractament està obligat a informar l'afectat sobre els mitjans a la seva disposició per exercir els drets que li corresponen. Els mitjans han de ser fàcilment accessibles per a l'afectat. L'exercici del dret no pot ser denegat pel simple fet que l'afectat opti per un altre mitjà.
  • L'encarregat pot tramitar, a compte del responsable, les sol·licituds d'exercici formulades pels afectats dels drets si així s'estableix en el contracte o acte jurídic que els vincula.
  • La prova del compliment del deure de respondre a la sol·licitud d'exercici dels drets formulat per l'afectat recau sobre el responsable.
  • Quan les lleis aplicables a determinats tractaments estableixen un règim especial que afecta l'exercici dels drets prevists en el capítol III del Reglament (UE) 2016/679, es tindrà en compte el que disposen aquelles lleis.
  • En qualsevol cas, els titulars de la pàtria potestat poden exercitar en nom i representació dels menors de catorze anys els drets d'accés, rectificació, cancel·lació, oposició o qualssevol altres que els puguin correspondre en el context d'aquesta Llei orgànica.
  • Són gratuïtes les actuacions duites a terme pel responsable del tractament per atendre les sol·licituds d'exercici d'aquests drets, sens perjudici del que disposen els articles 12.5 i 15.3 del Reglament (UE) 2016/679 i els apartats 3 i 4 de l'article 13 d'aquesta Llei orgànica. És a dir, per exemple, poden cobrar-se costs per l'exercici dels drets quan l'afectat triï un mitjà diferent del que se li ofereix que suposi un cost desproporcionat.

Els drets esmentats es regulen específicament en els articles 15-22 de l'RGPD. Finalment, en els àmbits protector i reactiu que correspon a les autoritats de control, la lletra a) de l'apartat 1 de l'article 58 de l'RGPD confereix una sèrie de poders a les autoritats de control de protecció de dades quan els responsables o, si escau, encarregats, no compleixen aquests drets, que analitzarem en el mòdul 5 d'aquest curs.